Sluha a jeho pán. Hlavní hrdina našeho příběhu s Leonidem Brežněvem. Všechno je, jak má být – sovětská vojska jsou na místě, normalizace zuří naplno.

Sluha a jeho pán. Hlavní hrdina našeho příběhu s Leonidem Brežněvem. Všechno je, jak má být – sovětská vojska jsou na místě, normalizace zuří naplno. Zdroj: ČTK

Život a zrada Vasila Biľaka. Už se smaží v pekle?

V Bratislavě byl pohřben jeden z největších zločinců naší historie Vasil Biľak. Aktuální vydání Reflexu přináší pozoruhodný životní příběh tohoto hloupého a mstivého muže, který se jen díky komunistickému puči dostal až na vrchol mocenské pyramidy v bývalém Československu.

Biľakův život má několik vrcholů, které v sobě skrývají kromě tragického dopadu na život národa i nechtěnou komiku. Například legendami opředený zvací dopis, na základě kterého k nám vtrhla v srpnu 1968 vojska Varšavské smlouvy, předal Biľak během jednání s Brežněvem v Bratislavě na záchodě v hotelu Sorea, kde se schůzka vrcholných bolševiků na začátku roku 1968 konala.

Po následné okupaci naší země Sovětskou armádou začíná zlatá Biľakova éra, kdy on a jeho lidé zničili život celé generace Čechů i Slováků. Biľak byl díky Brežněvovi v té době nejmocnějším mužem ve vrcholné politice a logicky se jej bál dokonce i tehdejší prezident a komunistický předák Gustáv Husák.


Více se o Vasilu Biľakovi dozvíte v novém vydání časopisu Reflex, který vychází již ve čtvrtek 13. února!