Operace

Operace Zdroj: profimedia.cz

Brazilští doktoři byli odsouzeni za pašování orgánů do USA

Dva brazilští doktoři byli posláni do vězení za nelegální prodej orgánů do USA. Celso Roberto Scafi a Claudio Rogerio Carneiro Fernande, jsou urologové, kteří pracovali v nemocnici ve státe Minas Gerais na jihovýchodě Brazílie.

Vyšetřovatelé tvrdí, že jsou součástí mafie, která se zabývá pašováním orgánů. Ledviny, játra a další orgány a části těl byly nelegálně odstraněny z nic netušících pacientů (někteří z nich ještě žili) a prodány do Spojených států. Muži byli odsouzeni již v únoru 2013, ale odvolali se k vyšší instanci a rozsudek byl definitivně potvrzen až letos. Doktoři byli okamžitě poslání do vězení v městečku Pocos de Caldas.

Podle zpravodajů soudce muže odsoudil k 17 a 18 letům vězení. Také jim bylo odebráno povolení provozovat lékařskou praxi. Obžaloba postavila případ na operaci, při které doktoři bez souhlasu rodiny vyjmuli orgány z těla mrtvého desetiletého chlapce Paula Veronesiho Paviseho.

Policie dále oznámila, že hledá třetího lékaře z pašerácké sítě, anesteziologa Sergio Poli Gaspara, který nedorazil k soudu a je na útěku před spravedlností.