Úřad práce

Úřad práce Zdroj: profimedia.cz

Nezaměstnanost je rekordní, Česko se pořád nehýbe vpřed

Nelichotivého rekordu za celou dobu novodobé České republiky bylo dosaženo v lednu. Nezaměstnaných je přes 620 tisíc lidí. A situace se nemusí nijak výrazně zlepšovat, protože krize zabrzdila investice, platy stagnují a spotřeba obyvatelstva je také ochromena.

Úřady práce evidovaly ke konci ledna 629 274 uchazečů o práci. Oproti prosinci je to o 32,4 tisíce lidí více, oproti listopadu dokonce o téměř 65 tisíc. V porovnání s loňským lednem přibylo 43,5 tisíce nezaměstnaných. Jak za takový výsledek může „vláda odborníků“ Miloše Zemana, je otázkou, protože v případě nezaměstnanosti jde spíše o dlouhodobé negativní trendy.

Dalším problémem je, že k oblastem postižených tradičně vyšší nezaměstnaností, jako jsou severní Čechy a severní Morava, se přidalo několik okresů na Moravě jižní. Také více než pětiprocentní nezaměstnanost v Praze je číslo, které nebylo v minulosti v metropoli známo. Podíl nezaměstnaných žen a mužů je pak přibližně stejný.

Přestože někteří ekonomové hovoří o možné změně trendu, který souvisí s malým ekonomickým oživením, může to být opět jen další zbožné přání, které experti vyslovují již několik let. Hospodářské oživení totiž není nijak zázračné ani v jiných státech Evropy a česká malá ekonomika je závislá například na tom, co se děje v Německu.

Naši podnikatelé, zejména ti menší, se také bojí více riskovat a investovat, protože daně a zákony se neustále mění a prostředí není lepší, ale naopak jsou zatěžováni větší byrokracií a složitější. Méně investuje i stát kvůli nekonečnému šetření. Přes všechny prognózy tak nemusí být rekordní číslo v nezaměstnanosti ještě poslední.