Blanka Matragi

Blanka Matragi Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia.cz

Kulturní ztráta: Blanka Matragi uniformy pro letušky ČSA navrhovat nebude

Módní návrhářka Blanka Matragi uniformy pro letušky ČSA a další zaměstnance Českého Aeroholdingu navrhovat nebude. Aeroholding s ní ukončil jednání o možné spolupráci. V příštím týdnu firma rozhodne, zda znovu osloví další módní tvůrce.

Důvodem ukončení jednání s Matragi je podle mluvčí to, že každá ze stran měla jinou představu o konečné podobě smlouvy. "Český Aeroholding se i v tomto případě, stejně jako vždy, chová a musí chovat s péčí řádného hospodáře a řídit se právními normami této země," uvedla mluvčí aeroholdingu Lagronová. Podle informací ČTK se zástupci Aeroholdingu s Matragi neshodli v tom, zda je nutné podepisovat závaznou smlouvu. Matragi ji prý odmítala.

Matragi ČTK sdělila, že pomalost a neefektivnost rozhodovacích procesů uvnitř Aeroholdingu by jí neumožňovala přistoupit k zakázce tak, jak je zvyklá. "Podmínky jejich návrhu smlouvy nedovolují žádnému designérovi, aby projevil své umělecké vize, jelikož návrhy uniforem procházejí neustálým připomínkováním hned několika - a toto chci zdůraznit - neodborných subjektů," uvedla módní návrhářka. Nelíbilo se jí také, že podle navrhované smlouvy by návrhy uniforem mohl bez její kontroly upravovat někdo další.

Nové uniformy budou zaměstnanci státních společností v leteckém průmyslu potřebovat v roce 2015, kdy končí životnost velké části stejnokrojů personálu ČSA. Jde o uniformy z poslední obměny v roce 2006. Nynější uniformy pracovníků ČSA navrhoval i šil Oděvní podnik Prostějov, který ale v roce 2010 zkrachoval.

Upřímně řečeno, kdyby nové uniformy pro letušky navrhla každá druhá krejčová z okresního města, nikdo by nepoznal ten rozdíl a vyšlo by to asi o dost levněji. Normální člověk by řekl, ať nechají ty staré uniformy a prostě je replikují, stejně si nikdo ani nepamatuje, jak vypadají.

Ostatně, jak již kolegové z médií bystře poznamenali, pokud jde o bourání domu bez povolení v jisté památkové zóně, byla paní Matragi velmi rychlá. Tak třeba se ještě uchytí jako návrhářka montérek.