Rob Ford

Rob Ford Zdroj: Profimedia.cz

Kontroverzní starosta Toronta nechce duhovou vlajku na radnici během OH

Starosta Toronta Rob Ford chce, aby na radnici tohoto největšího kanadského města nevlála duhová vlajka symbolizující práva homosexuálů. Jeho zástupce Norm Kelly nechal dnes tuto vlajku vyvěsit v den zahájení olympijských her v Soči na protest proti ruským zákonům diskriminujícím homosexuály.

Duhovou vlajku vyvěsily dnes i radnice řady dalších kanadských měst. "Jde o olympiádu, jde o vlastenectví. Nejde o něčí sexuální preferenci," řekl dnes Ford novinářům. "Nesouhlasím s vyvěšením duhové vlajky. Měli bychom mít kanadskou vlajku," dodal starosta, který také umístil do okna své kanceláře kanadský prapor. Požádal současně správce radnice, aby duhovou vlajku odstranil.

Rob Ford loni vyvolal mezinárodní pozornost řadou incidentů, zejména, když přiznal, že kouřil kokain ve formě cracku. Odmítá odstoupit a hodlá dokonce znovu kandidovat, přestože ho řada Kanaďanů kritizuje. Městské zastupitelstvo ho zbavilo většiny pravomocí, i když ho nemůže odvolat z funkce.

Zástupce starosty Kelly řekl, že vyvěšení duhové vlajky je projevem solidarity. "Mezi oběma vlajkami není žádný rozpor," prohlásil Kelly. "Dělají to města po celé zemi," dodal.