Bauer Neumannová

Bauer Neumannová Zdroj: profimedia.cz

Bauer a Neumannová mohou zpětně získat zlato ze zimní olympiády 2006

Čeští běžci na lyžích Lukáš Bauer a Kateřina Neumannová mohou dodatečně získat zlaté olympijské medaile z her v Turíně. Podle neoficiálních zdrojů totiž antidopingoví komisaři zpětně zkontrolovali vzorky a Estonci Andrus Veerpalu a Kristina Šmigunová-Vähiová měli údajně pozitivní nálezy.

Veerpalu vyhrál v Turíně závod na 15 km klasickou technikou, Bauer si doběhl pro stříbro se ztrátou více než 14 sekund. Šmigunová-Vähiová se stala olympijskou vítězkou ve skiatlonu a v závodu na 10 km klasicky.Neumannová byla ve skiatlonu druhá, na desítce obsadila pátou pozici, tudíž by se v této disciplíně mohla posunout na čtvrté místo.

Informace o podezření z dopingu dvou bývalých estonských hvězd se objevila v médiích necelý den před zahájením her v Soči. Zástupci Mezinárodní antidopingové agentury testují vzorky osm let staré podle nových metod, zprávy ale rovněž odmítli potvrdit s tím, že výsledky zpětných testů oznámí až po skončení olympiády.

Informaci prozradila ruskému tisku mluvčí MOV Emmanuelle Moreauová a podle jejích zpráv se měl doping týkat nejméně čtyř estonských závodníků v běhu na lyžích.

"Nejsme v pozici, abychom nyní cokoliv komentovali. Nemáme vůbec žádné oficiální informace. Poslali jsme dotazy na Mezinárodní lyžařskou federaci, Mezinárodní antidopingový výbor i na vedení MOV. Musíme nejprve zjistit situaci," řekl mluvčí Estonského antidopingového výboru Kristian Port.

Také vedení Českého olympijského výboru situaci zatím nekomentuje. "Víme to zatím pouze z médií a zjišťujeme oficiální informace," řekl ČTK mluvčí ČOV Alexandr Kliment.

Neumannová, která v Turíně vyhrála třicítku volně a má celkem šest olympijských medailí, už podobnou situaci zažila. Po dodatečném dopingu ruských soupeřek se na OH v Salt Lake City posunula dvakrát na druhé místo. MOV loni vrátil díky zpětnému testování vzorků také bronz z OH v Aténách 2004 diskařce Věře Cechlové.

Veerpalu, který v sobotu oslaví 43. narozeniny, měl už v minulosti problémy s dopingem. Krátce před tím, než v únoru 2011 skončil s lyžováním, měl pozitivní test na růstové hormony, ale loni uspěl u mezinárodní sportovní arbitráže CAS s odvoláním kvůli procedurálním chybám. Zástupci CAS tehdy ale nicméně uvedli, že nalezli "mnoho faktorů, které naznačují, že Veerpalu ve skutečnosti opravdu užil růstové hormony".

Veerpalu získal olympijské zlato na klasické patnáctce i v Salt Lake City 2002 a na šampionátu v Liberci 2009 se stal mistrem světa rovněž před Bauerem. Dopingovým testem neprošel 29. ledna 2011 po závodě v estonském Otepää v době, kdy se připravoval na MS ve Val di Fiemme. Hned poté ukončil kariéru.

Kariéru šestatřicetileté Šmigunové-Vähiové rovněž provázelo podezření z dopingu. V prosinci 2001 měla po Světovém poháru v Brussonu v moči stopy anabolického steroidu norandrotestosteronu, ale jako jedna z mála sportovkyň a sportovců vyvázla bez trestu, jelikož analýza druhého vzorku prokázala negativní výsledek. To se stává jen výjimečně.

Šmigunová-Vähiová potvrdila, že nyní čelí dalšímu problému. "Ale rozhodně popírám, že bych něco užila. Už jednou jsem se musela hájit. Je to neuvěřitelné, ale jsem v té situaci znova. Před dvěma měsíci jsem přitom dostala zprávu, že ve vzorcích z Turína žádná zakázaná látka nebyla," řekla estonským novinářům.