JXD

JXD Zdroj: foto Pavel Hofman / koláž Blanka Turková

Kdo je odpovědný za zmizení pátého olympijského kruhu?

Ne všichni vědí, co znamená ofsajd a jak se počítají body v krasobruslení. Podobně je na tom také Jiří X. Doležal, nováček mezi sportovními fanoušky. Naštěstí pro něj se kolega Milda Tesař nachází přímo v místě konání 22. zimních olympijských her. A tak se rozhodl, že JXD a dalším sportovně negramotným, objasní některé olympijské záhady. JXD se ptá a Milda přímo ze Soči odpovídá…

Je pravda, že inženýr, který mohl za blbé rozsvícení olympijských kruhů, se zastřelil, a to hned z několika stran najednou?

Jiří

Ahoj, Jirko,

náhodou vůbec není jisté, jestli se pátý kruh neotevřel. Tady se povídalo, že v televizi (teda v některých televizích) se otevřel, smůlu jsme prý měli jenom my v hale, protože jsme se stali obětí kolektivní sugesce způsobené abchazským hypnotizérem, jenž převlečen za gruzínského taxikáře jezdil během ceremoniálu kolem haly a nenávistným zrakem hleděl na halu Fišt. Ale jestli jste pátý kruh neviděli ani Vy na obrazovce, tak je to asi blbost. Zřejmě normální technická závada, kterou asi odnesl zapínač pátého kruhu. Představuju si otce od početné rodiny, jenž sedí u tlačítka a tak ho uchvátí ta krása a fakt, že ceremoniál klape podle plánu, že se zasní a rup – nezapne pátý kruh! Zatímco zapínači prvního, druhého, třetího a čtvrtého kruhu dostanou státní vyznamenání, nebožák někam zmizí.

Vůbec se tu říká, že po olympiádě zmizí lidi, kteří o ní vědí pravdu. Ale já si osobně myslím, že ne, že tyhle praktiky už jsou démodé. Rusko a Soči chtějí do civilizované Evropy a víš, čím začaly? Hlásí stanice autobusu dvojjazyčně, takže VOSCHOD SOVCHOZ je VOSCHOD STATE FARM a VESJOLOJE SELO JE VESJOLAJA VILLAGE.

Nezlob se na mě, Jiříku — můžu Ti tak říkat –, ale někde se s comming outem, že jsi vlastně Američan, začít musí.

Milda

Olympijské symboly: logo OH pozná až 90 % světové populace >>>

Zítra se prý začne hrát na olympiádě hokej, ale všichni pořád mluví o Naganu. Proč se na olympiádě v Rusku mluví o japonském městě? To nechápu.

Jiří

To jsi asi špatně poslouchal, Jiří – oni říkají JAKO v Naganu… kdyby to dopadlo. Pokud si pamatuju něco z české gramatiky, tak je to věta přací neboli snivá, jelikož v Naganu jsme se stali olympijskými vítězi, ale to je bratru šestnáct let. To ještě žil Ivan Hlinka. To byl tehdy trenér reprezentace a renesanční člověk, malíř, který maloval smutné klauny. Opravdu, nekecám – dokonce jeden jeho obraz měli na titulce Reflexu. Nepamatuješ?

Teď je trenérem nějakej Lojza Hadamczik, ale říká se, že je to divnej pavouk – jednak nedal do nominace některé hráče, kteří jsou evidentně lepší než ti, co v ní jsou, jednak mi včera o půlnoci volal. Bohužel jsem to nemohl vzít, protože jsem na pokoji utěsňoval trubku pod vanou. Pořád teče, mrcha. Když jsem doběhl k telefonu a viděl to jeho jméno na displeji, myslel jsem, že se mi to zdá. Ale pak jsem to pochopil – my, českej olympijskej tým, co tady, v Soči, spolu kamarádíme, jsme vyfasovali ruskou simku s telefonním seznamem, na němž jsem uveden jako „Doktor 02“, který do Soči nakonec nepřijel. Možná chtěl Hadamczik nějaký prášky na hlavu, ale s tím bych mu stejně nepomohl. Zpátky jsem mu nevolal, jelikož ho vůbec neznám, ale teď mě to mrzí, protože jsem ho mohl ukecat (opilý rychlobruslařský trenér Sáblík mu do toho prý kecá taky, tak co), aby k sobě do útoku postavil Jágra s Nedvědem (to jsou naši nejlepší, ale bohužel i nejstarší hokejisti), jelikož jsem v Reflexu předpověděl, že jeden tomu druhému přihraje ve finále na gól.

Maluju si, že bych k tomu pak já napsal filmový scénář pro Hollywood, abychom taky jednou zabodovali na Oscarech. Oscaři, to je takový filmový Nagano, ale to asi víš. Ty jsme nevyhráli ještě dýl.

Jinak, mezi námi, Jirko, když tady vidim, jak Rusové tlačej na pilu s medailemi a jak jsou pro ně ti jejich hokejisti božstvem, tak dát jim u nich doma na prdel, to by byl velký majstrštyk.

Milda

Proč dostávají výherci medailí peníze, když je olympiáda soutěž o čest a slávu?

Jiří

Nazdar, Jirko,

pobavil jsi mě tím výrazem výherci. Svědčí o tom, že máš blíž k loteriím než ke sportu. Když tak, psal bych tohle slovo gramaticky nesprávně – víherci - , a byla by to složenina slov vítěz a herec, což docela sedí, protože, když dneska sportovec vyhraje nějaké mistrovství, hned se ho ujmou marketingoví experti, depilují mu knír pod nosem a nutí ho hrát v reklamách na vločky anebo i ve filmu, aby z něj vyždímali co nejvíc peněz. Mimochodem, představ si, že prvního filmového Tarzana hrál Johnny Weissmüller, který získal na dvou olympiádách šest medailí v plavání a ve vodním pólu. Ale to bylo ve dvacátých letech a to tehdy ještě byznys s lidmi tolik nefrčel. Dneska by mu tu džungli polepily značkama velkých ovocnářských firem – třeba Applem, řekl bych Forrest, a Weissmuller on by se nejmenoval Tarzan, ale třeba Samsung HD. V Soči taky sportují umělci. Houslistka Vanessa Mae jezdí slalom, ale ta zjevně nejdřív dělala umění než sport. Mně tahle olympijská korektnost, jakože každá země musí dostat šanci ve všech disciplínách, dost vadí. Jo kdyby Vanessa sjela tu smrtonosnou sjezdovku v Krasné Poljaně – tak jí nazvali trenéři některých reprezentačních družstev – a hrála přitom Mendelssohnův koncert, to by bylo něco.

Milda

P.S. Představ si, že toho Weissmüllera v závodním bazénu nikdy nikdo neporazil. Až pak jako Tarzana – krokodýl.

Proč jsou zimní olympijské hry pořádané v subtropickém pásmu?

Jiří

Jirko, Jiříku, dobrá otázka. Taky mě to napadlo, když jsem se dozvěděl, že „Sočáci“ z města, co se těží přezdívce „ruská riviéra“, porazili Salzburk, malebné alpské středisko. Prý v tom byly úplatky, ale já ti nevím. Možno jde jenom o to, že svět chce zkusit, co ještě nikdy nezkusil. Proč ten chlápek z filmu Woodyho Allena spí s ovečkou? Chce vědět, jaké to je! I Putin už to ví – většinou se vám lidi vysmívají. A to třeba on konkrétně dost těžce snáší, takže mi jeden dost nasranej taxikář, kterej se těžce směřuje s olympijským dopravním pruhem, vyznačujícím se absolutní předností, říkal, že se po městě šuškalo, že přijedou Putinovy lidi a podřežou všechny palmy, které se staly symbolem podivnosti celé téhle zimní olympiády. Jinak ale v rámci objektivity musím říct, že „lyžařská“ olympiáda se koná o padesát kilometrů výš ve středisku Krásná Poljana, kde sníh je. To je vidět i z pláže. To co tady žiju, Jirko, bude mít jediný efekt pro můj další život: začnu se na Dvanáct měsíčků dívat jako na realistický film !!!

Milda

Proč mají olympijské kruhy své barvy? To je za jednotlivé rasy a modrá je  Franz?

Jirka

Milý Jirko!

Upřímně si myslím, že pět olympijských kruhů je geniální logo, Audi rozhodně nemá lepší. Podoba stylizovaných pout pro pět zápěstí vyjadřuje možné utrpení olympionika odkázaného na vrtkavost sportovního štěstí, na druhou stranu lze číst i jako vítanou pospolitost sportovců a rozhodčích, kteří se na hrách sejdou. To logo v podstatě říká, že na sebe soupeři nesmějí plivat, strhávat si trenýrky pod kolena ani se kopat ostřím brusle do holeně. Mimochodem, já přesně takhle jednou jako kluk dostal při veřejném bruslení a to Ti je bolest… S barvami kruhů si, Jirko, nedělej žádnou starost. Baron to tam naflákal, jak se mu zlíbilo. Jejich barva žádný sofistikovaný význam nemá, natož aby znamenal barvy světadílů. Jinými slovy: nemohu Ti odporovat, když řekneš, že modrý kruh znamená ostrov Vladimíra Franze.

Milda