Sýrie

Sýrie Zdroj: profime

Zpráva OSN: Děti jsou v Sýrii znásilňovány a mučeny všemi stranami konfliktu

Organizace spojených národů vydala znepokojivou zprávu, která popisuje násilí na dětech a nezletilých ve válkou sužované Sýrii. Na mučení, násilném verbování do ozbrojených skupin, bití či znásilňování se přitom podílejí všechny skupiny bojující v této válce. I ty, které podporují západní demokracie.

Zpráva byla vydána 27. ledna a v úterý byla zveřejněna i v online podobě. Pak na ní upozornila agentura Reuters. Čtení je to mimořádně závažné a dokazuje, že žádná strana konfliktu není v tomto případě bez viny. Násilí se dopustily na dětech vládní jednotky i kurdské skupiny na severu, Ale také islamističtí rebelové a opoziční Syrská osvobozenecká armáda, kterou podporují některé západní země.

Informace se týkají i dětí, kterým ještě nebylo 15 let. Zejména chlapci byli často mučeni a násilím verbováni do ozbrojených skupin. Část se přidala dobrovolně, ale pak byli podle výpovědí někteří vystaveni násilnickému zacházení. Docházelo i k případům znásilňování a sexuálnímu napadání jak u chlapců, tak u dívek. Ozbrojenci si vyhlídli své oběti často v uprchlických táborech a mezi utečenci na různých místech Sýrie i v blízkých státech.

Z celkového počtu 100 tisíc mrtvých bylo podle odhadu OSN v syrské válce zatím až 10 tisíc dětí. Navíc tisíce kluků a holek žijí v odloučení od rodičů a přes dva miliony dětí nemohou v Sýrii momentálně chodit do školy. K napadání nezletilých docházelo i přímo ve vzdělávacích zařízeních a také v nemocnicích.

Úplnou zprávu o dopadech války v Sýrii na děti a nezletilé najdete ZDE!