Janukovyč

Janukovyč Zdroj: ČTK

Janukovyč prý nechce proti demonstrantům použít síly

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč údajně poslancům ze své vládní Strany regionů řekl, že nepoužije sílu proti protestujícím a že je ochoten souhlasit i s předčasnými volbami, pokud se nenajde pokojné řešení krize. Poslanec Jurij Myrošnyčenko to řekl televizní stanici ICTV.

"Máme veškeré možnosti vyklidit správní objekty a dokonce i vyklidit Majdan silou... To ale nikdy neudělám, protože i to jsou naši občané," citoval Myrošnyčenko údajná slova prezidenta.

Majdan, neboli kyjevské náměstí Nezávislosti, je už přes dva měsíce dějištěm protivládních protestů proti režimu proruského prezidenta, jenž loni v listopadu odstoupil od záměru podepsat s Evropskou unií asociační dohodu a místo toho přistoupil k utužení vztahů s Ruskem. Demonstranti se na náměstí v centru ukrajinské metropole utábořili. Někteří protestující obsadili také veřejné budovy v Kyjevě a dalších městech. Myrošnyčenko připustil, že uvnitř Strany regionů se nedávno hovořilo o možnosti vyhlásit výjimečný stav, jenž by mimo jiné umožnil použití armády proti nepokojům. "Žádný výjimečný stav nebude," ujistil poslanec.

"Prezident řekl, že pokud teď politici nebudou schopni dospět k dohodě, ke společným rozhodnutím a jejich uskutečnění, pak jsou jediným demokratickým řešením situace předčasné volby," řekl Myrošnyčenko, podle něhož Janukovyč výslovně hovořil jak o volbách parlamentních, tak o prezidentských. V řádném termínu by se prezidentské volby na Ukrajině uskutečnily v příštím roce a parlamentní až v roce 2017. Janukovyč v pondělí po návratu z nemocenské dovolené kritizoval rostoucí radikalismus v řadách protivládních demonstrantů. Dnes by se měl setkat s opozičními předáky.