Mu’ammar  Kaddáfí

Mu’ammar Kaddáfí Zdroj: Globe Media / Reuters

Diktátor Kaddáfí si nechal dělat plastické operace bez uspání

Dokument stanice BBC odhaluje zálibu diktátora Kaddáfího v plastické chirurgii prováděné v časných ranních hodinách. A ještě bez anestezie. Dokument vysílala stanice BBC4 v pondělí večer v deset hodin.

Libyjský diktátor Muammar Kaddáfí byl sice obklopen ženskou gardou a i na státní návštěvě Francie bydlel ve svém stanu, ale stejně se pořád bál, že bude zavražděn. Jeho bývalý chirurg Liacya Ribeiro dnes říká, že se plukovník nechal operovat bez anestetik, protože se bál, že bude zavražděn. Pikantní je, že měl stejného plastického chirurga jako bývalý italský premiér Sílvio Berlusconi.

Kaddáfí měl špatnou pleť a potřeboval taky implantovat vlasy. Doktor Ribeiro je jinak specialistou na zvětšování prsou v Rio de Janeiro, což je ale zřejmě zákrok, který vůdce libyjské revoluce nepotřeboval. „Operace byla provedena pouze v lokální anestezii . Žádná sedativa,“ říká. „Bál se, že by ho někdo mohl zabít.“

Brazilský lékař vystupuje v novém dokumentu BBC ,“ Mad Dog: Gaddafi's Secret World“ (Šílený pes: Kaddáfího tajný svět), který se zabývá zvláštním životním stylem, jaký si diktátor koncem svého života dopřával.

Doktor řekl filmařům, že jeho vzpomínky na Kaddáfího jsou velmi dobré, ale stěžoval si na jeho naléhání ukončit lékařské postupy v ranních hodinách. „Byl to velmi milý člověk, televizní muž."

Lékaře ale potěšilo vybavení nemocnice v tunelech pod tripoliským palácem. „Bylo to jako velká nemocnice,“ vzpomíná. „Ordinace v bunkru byla velmi dobrá.“