Smutek

Smutek Zdroj: profimedia.cz

Rakušanka byla v Emirátech zatčena, když ohlásila znásilnění. Byl to prý styk mimo manželství

Další příklad nedemokratického a nesmyslného posouzení znásilnění byl zaznamenán ve Spojených arabských emirátech, kde byla zadržena mladá žena z Rakouska. Důvod? Jednalo se o mimomanželský styk a ten je v zemi zakázán zákonem.

Devětadvacetiletá studentka z Vídně, jejíž jméno úřady tají, se ocitla ve vězení poté, co byla obviněna z pohlavního styku mimo manželství a pití alkoholu. Obě věci jsou ve Spojených arabských emirátech, podobně jako v jiných muslimských zemích, nelegální. Případ se odehrál počátkem prosince. Naštěstí byla po zásahu rakouského ministerstva zahraničí propuštěna a v noci na minulý pátek se v utajení vrátila do Rakouska.

Podle úřadů šla žena, rakouská muslimka, na party do luxusního hotelu, kde zákaz pití alkoholu berou u cizinců s rezervou. Vypověděla, že útok se odehrál v podzemním parkovišti, kde jí znásilnil muž z Jemenu. Když napadení ohlásila policii, byla zatčena a bylo jí oznámeno, že jediná cesta, jak se vyhnout vězení, je oženit se s Jemencem, který ji znásilnil.

Poté zasáhl speciální krizový tým rakouského ministerstva zahraničí. Po příletu do Vídně na ni dokonce čekal osobně ministr zahraničí Sebastian Kurz a přivítal ji doma. Rakušané mezitím masově podepisovali petici za její návrat domů, pod kterou se za několik dní sešlo více než 260 000 podpisu. Její rychlé propuštění bylo ale překvapením, protože ji policisté vyšetřovali jako muslimku, ke kterým se v případě porušení zákonů o pití alkoholu a mimomanželském styku přistupuje přísněji, než k lidem jiného vyznání.

Její případ je podobný jako kauza s nyní již omilostněnou čtyřiadvacetiletou Norkou, která byla za ohlášení svého znásilnění původně odsouzena ve Spojených arabských emirátech na rok a čtyři měsíce.