Philip Seymour Hoffman

Philip Seymour Hoffman Zdroj: archiv

Zemřel americký herec a držitel Oscara Philip Seymour Hoffman

Americký filmový herec Philip Seymour Hoffman (46) byl dnes nalezen mrtev ve svém bytě v New Yorku. Oznámila to americká média s odvoláním na policejní zdroje. Šestačtyřicetiletý držitel Oscara podle nich zřejmě zemřel na předávkování drogami.

Hoffman byl nalezen před polednem místního času v koupelně ve svém bytě v newyorské West Village. Objevil ho scénárista David Katz, který se mu nemohl dovolat. Newyorská policie teprve zjišťuje důvod úmrtí, ale některá americká média citují policejní zdroje uvádějící jako pravděpodobnou příčinu předávkování drogami.

Podle listu The New York Times vyšetřovatelé zjistili, že měl v ruce injekční stříkačku a obálku zřejmě s heroinem. "Je dost zjevné, že to bylo předávkování," řekl deníku nejmenovaný policista.

Hoffman byl poměrně dlouho znám jako výrazný herec vedlejších filmových rolí jako ve snímcích Hříšné noci, Big Lebowski a Magnolia. Teprve v posledních letech se prosadil i v hlavních úlohách. Zazářil především ve snímku o slavném americkém autorovi Trumanu Capotem a jeho románu Chladnokrevně, za který v roce 2006 dostal Oscara.

Na Oscara za vedlejší herecký výkon byl ještě nominován v roce 2007 za úlohu agenta CIA ve snímku Soukromá válka pana Wilsona. Před dvěma lety byl znovu navržen za roli charismatického vůdce duchovního hnutí v dramatu Paula Thomase Andersona Mistr. V roce 2011 hrál šéfa volební kampaně ve snímku George Clooneyho z politického prostředí Den zrady. Naposledy se objevil ve fantasy snímku Hunger Games: Vražedná pomsta.

Má za sebou i řadu významných divadelních rolí. V roce 2001 hrál v New Yorku v Rackovi A. P. Čechova s Natalií Portmanovou, před dvěma lety sklidil chválu za hlavní roli v dramatu Arthura Millera Smrt obchodního cestujícího. Byl nominován třikrát na divadelní cenu Tony.

V roce 2006 mluvil o tom, že po studiu na herecké škole na Newyorské univerzitě propadl alkoholu a drogám. "Jel jsem ve všem, v drogách, alkoholu. Bral jsem všechno, k čemu jsem se dostal," řekl tehdy v televizním rozhovoru. Velmi rychle ale šel na léčení. "Ve 22 letech jsem vystřízlivěl," řekl. "Začal jsem mít panický strach o život."

V nedávných rozhovorech připustil, že loni "do toho opět spadl" poté, co se 23 let drog nedotkl. Byl údajně rovněž deset dní na léčení.

Hoffman měl se svou partnerkou kostýmní výtvarnicí Mimi O'Donnellovou syna a dvě dcery.