Janukovyč

Janukovyč Zdroj: ČTK

Ukrajinský prezident Janukovyč podepsal amnestii pro demonstranty

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes podepsal zákon o amnestii pro demonstranty, zatčené během protivládních protestů. Podmínkou amnestie ale je, že demonstranti během 15 dnů vyklidí budovy úřadů, které obsadili v Kyjevě a v regionech.

Parlament, ovládaný Janukovyčovou Stranou regionů a jejími spojenci, ve středu ve snaze zmírnit politickou krizi v zemi odhlasoval prominutí trestů zadrženým demonstrantům. Opozice ale návrh odmítla podpořit, protože nesouhlasila s podmínkou, aby protestující opustili vládní budovy. Ty jim slouží jako řídící centra pro demonstrace či je používají jako nouzové noclehárny. V Kyjevě jsou přinejmenším tři objekty, které poskytují klíčové zázemí pro demonstrace na ústředním náměstí Nezávislosti, všeobecně známém jako Majdan.

Janukovyč tvrdí, že úřady už splnily všechny své závazky pro pokojné urovnání politické krize. Opozice však soudí, že Janukovyč se snaží brát zatčené demonstranty za rukojmí, a trvá na jejich omilostnění bez jakýchkoliv podmínek. Nadále také trvá na vypsání předčasných parlamentních a prezidentských voleb jako východisku politické krize, trvající už déle než dva měsíce.