Vláda

Vláda Zdroj: ČTK

Zeman jmenoval vládu Bohuslava Sobotky. Devadesát pět dní po volbách

Česká republika má po 95 dnech od předčasných voleb politickou vládu. Kabinet v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) dnes na Pražském hradě jmenoval prezident Miloš Zeman.

Koaličnívláda sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců dnes ve Strakově akademii zasedne k prvnímu jednání. Nahradí úřednický kabinet premiéra Jiřího Rusnoka, který zemi vedl od loňského léta.

Zeman Sobotkovi při slavnostním aktu vyčetl, že v návrhu na jmenovánívlády, který od něj dostal, našel řadu chyb. Chyby prý byly ve jménech i v kompetencích, kterým se mají jednotliví ministři zabývat.Vládě ale popřál štěstí. Zeman zároveň uvedl, že jmenovanávláda je jediná možná. Šéfům koaličních stran řekl, aby považovali zákon o státní službě za prioritu.

Členovévlády se hodinu před jmenováním sešli v Hrzánském paláci, aby si spolu vypili číši vína. Po jmenovacím aktu členové kabinetu odjíždí do Strakovy akademie. Na prvním jednání by sevláda měla zabývat mimo jiné přípravou legislativního plánu a programového prohlášení. Ministři by se mohli dohodnout také na tom, kdy požádají Sněmovnu o důvěru.

Po jednání kabinetu budou jednotliví členovévlády uvedeni do funkcí. Jako první to budou vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek a ministr pro lidská práva a předseda legislativní radyvlády Jiří Dienstbier (ČSSD). Následně si své působiště převezme ministr financí Andrej Babiš (ANO). Přejímání úřadů bude pokračovat ve čtvrtek i v pátek.

ČSSD:

Premiér: Bohuslav Sobotka
Ministryně práce a sociálních věcí: Michaela Marksová Tominová
Ministr pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti: Jiří Dienstbier

Ministr průmyslu a obchodu: Jan Mládek
Ministr školství: Marcel Chládek
Ministr vnitra: Milan Chovanec
Ministr zahraničí: Lubomír Zaorálek
Ministr zdravotnictví: Svatopluk Němeček

ANO 2011:

Místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí: Andrej Babiš
Ministr dopravy: Antonín Prachař
Ministr obrany: Martin Stropnický
Ministryně pro místní rozvoj: Věra Jourová
Ministryně spravedlnosti: Helena Válková
Ministr životního prostředí: Richard Brabec

KDU-ČSL:

Místopředseda vlády pro vědu a inovace: Pavel Bělobrádek
Ministr kultury: Daniel Herman
Ministr zemědělství: Marian Jurečka