Ondřej Liška

Ondřej Liška Zdroj: Frantiček Vlček / Mafra / Profimedia.cz

Předsedou Zelených zůstává Ondřej Liška. Chce do europarlamentu

Zelení na svém pražském víkendovém sjezdu zvolili „nového“ předsedu. Vyzyvatelem dosavadního předsedy Ondřeje Lišky byl přírodovědec a zastupitel Prahy 4 Petr Štěpánek. Liška získal 125 hlasů, Štěpánek 66. V posledních sněmovních volbách získala strana 3,2% a nedostala se do parlamentu. Přestože šlo oproti předchozímu výsledku o nárůst, vedly se mezi delegáty spory, šlo-li o neúspěch absolutní nebo jen relativní.

Petr Štěpánek, za nímž stála neobvyklá hlasovací koalice vnitrostranické levice, příznivců bývalého předsedy Martina Bursíka a skupiny kolem bývalé místopředsedkyně Dany Kuchtové, není zrovna charismatický řečník. Jeho projev byl nesen heslem změny; u člověka, který patří k nejprofláklejším tvářím Zelených a byl dokonce pražským radním za Pavla Béma, to neznělo zcela důvěryhodně.

Pro mnohé straníky však bylo dostatečným důvodem pro jeho podporu už to, že není Ondřejem Liškou a na rozdíl od některých vyhraněných figur působí jako kompromisní kandidát. Štěpánek se také dal slyšet že on není na facebooku (na němž je naopak aktivní Ondřej Liška) a proto nežije ve virtuální realitě  a má čas na setkávání s voliči.

Jako druhý mluvil Ondřej Liška, který oznámil svůj úmysl vést zelenou kandidátku ve volbách do Evropského parlamentu. Chtěl by získat dva mandáty, a to v případné koalici s Českou pirátskou stranou a se hnutím Změna. Zavázal se také k nárůstu členské základny. Liška stranu vede čtyři roky a je tak historicky nejdéle úřadujícím předsedou SZ. Má za sebou dvoje neúspěšné sněmovní volby.

Nad sjezdem v libeňském hotelu Olympic visel stín bývalého předsedy Martina Bursíka, který stranu loni nad podzim opustil. Štěpánek a jeho příznivci to Liškovi vyčítali. Liška na Bursíkův odchod narazil  v poznámce o „Martinově útěku do lesa“ v narážce na jméno nové Bursíkovy strany.