Ukrajian

Ukrajian Zdroj: ČTK

V Kyjevě se opěř střetli demonstranti s policií, v ulicích hořely barikády

V ukrajinské metropoli během noci pokračovaly střety mezi demonstranty a policisty. Protestující zapalovali pneumatiky na postavených barikádách a házeli na těžkooděnce kameny a zápalné lahve, ti proti nim zasahovali slzným plynem, uvedla britská BBC. Ukrajinský prezident se v pátek snažil zabránit další eskalaci násilí a slíbil několik ústupků, opozice ale žádá jeho odstoupení.

Prezident Viktor Janukovyč uvedl, že během úterní mimořádné schůze parlamentu pozmění vládu, nechá upravit sporné zákony zpřísňující tresty za demonstrace a vyhlásí amnestii pro zatčené protivládní demonstranty. Podle opozice jsou ale tyto sliby nedostatečné a hlava státu by měla podat demisi.

"Donutíme úřady, aby nás respektovaly," citovala agentura AP jednoho z protestujících, 27letého Artura Kapelana. "Nikoli oni, ale my budeme diktovat podmínky příměří," dodal. Podle opozičních představitelů bylo při nočních potyčkách několik demonstrantů zadrženo.

Z Kyjeva, kde demonstrace pokračují už přes dva měsíce, se vzpoura proti Janukovyčovi v posledních dnech rozšířila téměř do poloviny země. Terčem nevole se stala sídla oblastních gubernátorů jmenovaných prezidentem. Protivládní aktivisté se pokusili obsadit kanceláře oblastních samospráv v nejméně 12 regionálních centrech a v pěti se jim to podařilo. Ve Lvově, Rovně a Lucku šéfové oblastí sami podali demisi, v Užhorodě při slovenských hranicích opozice zablokovala kanceláře zakarpatského gubernátora.