UKRAJINA

UKRAJINA Zdroj: ČTK

Ukrajinští demonstranti obsazují státní budovy, příznivci vlády žádají výjimečný stav

Násilné akce proti státním strukturám se lavinovitě šíří v regionálních centrech na západě a severu Ukrajiny. Podle dnešních informací ukrajinských médií se protivládní demonstranti pokusili obsadit sídla více než deseti oblastních samospráv, ve Lvově, Rovně, Ternopilu, Ivano-Frankivsku a Chmelnyckém se jim to zřejmě podařilo. Povstalci údajně udržují kontakt s kyjevským náměstím Nezávislosti, které je od počátku prosince centrem protivládního odporu.

Radikální jádro demonstrantů v noci na dnešek proniklo do budovy ukrajinského ministerstva zemědělství v centru Kyjeva. Útočníci rozbili skla v přízemních oknech a ve vchodových dveřích a pronikli dovnitř, ochranka úřad vyklidila. Podle agentury Unian pronikli do sídla ministerstva zemědělství aktivisté opozičního hnutí Společná věc (Spilna sprava), které provládní média označují za ultranacionalistické. Vůdce útočníků Oleksandr Danyljuk novinářům oznámil, že v budově ministerstva zřizuje "štáb národní gardy".

Opozice v centru Kyjeva ovládá tři budovy, kromě dnes obsazeného ministerstva zemědělství ještě centrálu ukrajinských odborů a kyjevskou radnici. Kromě "velitelského štábu" rozmístili demonstranti v obsazených budovách improvizované ošetřovny, tiskové středisko a jídelnu. V noci, kdy v Kyjevě teploty klesají ke třiceti stupňům mrazu, se rozlehlé chodby budov mění v noclehárnu.

Veřejnost dnes šokovalo video, na němž policisté vyslýchají nahého muže stojícího ve sněhu. Na jeho těle jsou patrné podlitiny. Policisté zadrženého pohlavkují a fotografují se s ním. Ministerstvo vnitra se za chování "mužů oblečených do policejních uniforem" omluvilo a slíbilo, že incident vyšetří.

Masové útoky proti oblastním zastupitelstvům hlásí regionální média ze Lvova, Rovna, Ternopilu, Ivano-Frankivska, Chmelnyckého, Sum, Vinnycji, Poltavy, Čerkas, Černivců, Lucka a Žytomyru. Ve Lvově a Rovně, kde sídla samospráv padla do rukou davu, v noci na dnešek vyrostly barikády, které stoupenci opozice vystavěli z obavy před útokem zásahových jednotek. Ve Lvově demonstranti blokují výjezdy z kasáren policie a armády, aby zabránili jejich případnému nasazení v Kyjevě.

Důležitý úřad šéfů oblastí, obdobný českým krajským hejtmanům, je pod kontrolou ukrajinského prezidenta, který vedení oblastí v souladu s ústavou sám jmenuje. Na západě země, kde má prezidentská Strana regionů slabý vliv, jsou správci oblastí často považováni za nepřátelské exponenty režimu.

Protivládní demonstrace se dnes rozšířily i na východ země, do milionového Doněcka ležícího nedaleko ruských hranic. Opoziční akce tam podle kyjevského rozhlasu podpořili hlavně fanoušci místního fotbalového klubu Šachtar.

Hlavní baštou odpůrců opozičních akcí zůstává jihoukrajinský Krym, kde má velkou námořní základnu v dlouhodobém pronájmu Rusko. Velká většina místního obyvatelstva hovoří rusky.

Krymský autonomní parlament dnes vyzval prezidenta Janukovyče, aby v zemi bezodkladně vyhlásil výjimečný stav. "Jako rakovinový nádor se násilí z kyjevského Majdanu šíří do ukrajinských regionů," varovali krymští poslanci. Žádají, aby Kyjev přestal financovat vzpurné regiony, kde "extremisté a banditi" násilím okupovali sídla oblastních orgánů.