Vitalij Kličko

Vitalij Kličko Zdroj: Stanislav Krupař

Kličko je zklamaný z jednání s prezidentem a bojí se krveprolití

Vůdce ukrajinské opozice Vitalij Kličko dnes ráno prohlásil, že prezident Viktor Janukovyč při čtvrtečním jednání se zástupci opozice v ničem neustoupil. Podle agentury Reuters se obává možného krveprolití. Spolu s dalšími opozičními předáky vyzval lidi, aby zůstali mobilizovaní, ale nepoužívali násilí.

Prezident slíbil jen propustit zadržené demonstranty, ale odmítl demisi svou i vlády. "Hodiny rozhovorů byly k ničemu. Nemá smysl sedět u jednacího stolu s někým, kdo se již rozhodl vás zklamat," řekl podle Reuters charizmatický Kličko demonstrantům v centru Kyjeva.

Lidé podle něj od jednání hodně očekávali a budou zklamaní. "Vroucně si přeji, aby nebylo žádné krveprolití a lidé nebyli zabíjeni. Já přežiji, ale bojím se, že budou mrtví, obávám se toho," uvedl podle agentury AFP boxerský šampion a politik. I další opoziční předáci podle AFP neskrývali své zklamání po čtvrtečním více než čtyřhodinovém jednání s hlavou státu. Vyzvali demonstranty, aby zůstali v pohotovosti, ale bez krveprolévání.

Opoziční předák Arsenij Jaceňuk krátce po ukončení jednání s prezidentem řekl, že vidí šance ukončit krveprolévání v Kyjevě, kde v uplynulých dnech zahynulo několik demonstrantů. I on ale podle AFP připustil, že se nyní bojí dalších ztrát na životech. "Zůstáváme na stráži, ani krok vzad," řekl podle agentury Jaceňuk.

Opozice žádá mimořádné parlamentní a prezidentské volby, demisi vlády, zrušení nedemokratických zákonů a potrestání ministra vnitra Vitalije Zacharčenka. Podle ukrajinských analytiků jsou takové požadavky nereálné, už s přihlédnutím k převaze vládní Strany regionů v ukrajinském parlamentu a k tomu, že se poslední parlamentní volby konaly v říjnu 2012. Janukovyč zatím opoziční požadavky veřejně nekomentoval.