UKRAJINA

UKRAJINA Zdroj: ČTK

Peklo na Ukrajině: Janukovyč chystá mimořádnou schůzi palamentu

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč je pro svolání mimořádné parlamentní schůze, která by projednala nynější krizovou situaci v zemi. Mezi tím se na
Ukrajině rozpoutalo peklo. Demonstrace mají na svědomí několik stovek zraněných a nejméně pět mrtvých.

Zasedání parlamentu dnes prezident navrhl při setkání s jeho předsedou Volodymyrem Rybakem. Podle Rybaka by se poslanci měli sejít příští týden a na pořadu jednání by mohla být i demise vlády.

Bojiště

Centrum Kyjeva zahalené dýmem z hořících pneumatik je i dnes místem potyček mezi skupinami agresivních demonstrantů a těžkooděnci. Opoziční vůdce Vitalij Kličko vyzval k zahájení varovné stávky.

Policisté pod ochranou přileb a štítů odolávají tlaku demonstrantů, kteří se snaží prorazit sevřené řady pohotovostních jednotek házením dlažebních kostek a dělbuchů. V ulicích připomínajících bojiště se skupinky mladíků snaží podpálit zbytky autobusových vraků.

Bojovníci zásahového komanda Berkut se marně pokoušejí hromady hořících trosek uhasit vodními děly. Dramatickou scénu dokresluje dunivý hluk improvizovaných bubnů, které si demonstranti upravili z prázdných barelů.

Uprostřed opozičního tábora vyrostl katapult, s jehož pomocí se radikální jádro protestujících snaží dopravit na nepřátelskou stranu zvláště těžké projektily. Podobný, ale podstatně větší útočný nástroj ve středu při jednom ze zásahů zlikvidovala kyjevská policie.

ONLINE PŘENOS