Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ČTK

Republikán z Floridy: Obama by měl viset!

Z tohohle neuváženého výroku asi vedení americké Republikánské strany nebude mít radost. Kandidát do místního parlamentu na Floridě, pouliční kazatel Joshua Black, napsal na Twitter, že odvolání Baracka Obamy je málo. „Měl by viset za válečné zločiny!“ rozohnil se.

Místní deník Tampa Bay Times referuje o zděšení, které vyvolaly razantní názory muže, který se na Floridu přistěhoval v roce 2007 ze St.Louis, aby na ulicích šířil evangelium. Nyní usiluje o politický post; republikánskou nominaci už získal. Ve floridské sněmovně reprezentantů mají republikáni většinu, obvod 68, kde kandiduje Black, nyní reprezentuje demokrat Dwight Dudley, který situace využil a svého protikandidáta okamžitě označil za nebezpečného extremistu.

Vedení floridských republikánů se od Blacka distancovalo a guvernér Rick Scott jej vyzval k tomu, aby kandidaturu položil. Black se však nevzdává a své stanovisko dokonce zopakoval. Obamovi vyčítá kauzu Bradleyho Manninga a Edwarda Snowdena (kterého nazývá Ericem) a především případ Al- Awlaki, kdy se obětí boje proti terorismu stal kromě stíhaného Anwara Al-Awlakiho (jehož vinu ovšem Black také zpochybňuje) také teroristův syn, tehdy šestnáctiletý chlapec.

Joshua Black tvrdí, že republikáni mají „vážný komunikační problém“ a když budou strkat hlavu do písku, „nikdo je nebude volit“. Každopádně americké orgány nezahálejí. Již následující den ráno navštívili Blacka příslušníci tajné služby a jali se ho vyslýchat.