Soči

Soči Zdroj: profimedia.cz

Na olympiádu v Soči se prý chystá zhruba 2 tisíce Čechů

Po dobu zimních olympijských her zřídí česká diplomacie v ruském Soči konzulární jednatelství, které bude pomáhat českým občanům v nouzi. Českým sportovcům pojede fandit zhruba 2000 Čechů, kteří si pořídili sedm až osm tisíc vstupenek na sportovní klání, uvedlo dnes české ministerstvo zahraničí. Upozornilo, že v místě pořádání olympiády i na letišti v Soči se očekávají přísná bezpečnostní opatření.

Návštěvníkům ministerstvo doporučilo, aby respektovali pokyny organizátorů a policie a aby se nepouštěli do sporů s bezpečnostními silami. Dodržovat by měli zásady bezpečnosti, tedy například věnovat zvýšenou pozornost osobním věcem, nenosit velkou hotovost s sebou a nefotografovat strategické či vojenské objekty.

"Očekávají se velké kontroly, a proto je možné, že bude více lidí včetně českých turistů zadrženo kvůli podání vysvětlení. V takovém případě je vhodné zachovat klid, poslechnout pokynů bezpečnostních složek a kontaktovat naši ambasádu," uvedla vrchní ředitelka sekce právní a konzulární ministerstva Jana Reinišová.

Ministerstvo nepovažuje oblast, ve které se zimní olympijské hry konají, za nejstabilnější. Přesto zatím neplánuje měnit bezpečnostní doporučení pro české turisty. "V tuto chvíli nemám informace o tom, že bychom měli měnit bezpečnostní doporučení," uvedl náměstek ministra pro otázky právní a konzulární Karel Borůvka s tím, že ministerstvo je v pravidelném kontaktu s organizátory her, se kterými bezpečnostní otázky probírá.