Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Situace na Ukrajině se začíná vymykat kontrole

Ukrajinská opozice se obává, že policisté ze speciálních jednotek se dnes či ve středu pokusí demonstranty v Kyjevě rozprášit.

Uvedl to v noci na dnešek jeden z opozičních předáků Vitalij Kličko. Opozice je zároveň znepokojena novými zákony, které by od středy měly nabýt účinnosti. Normy například zpřísňují tresty za účast v masových akcích či usnadňují zbavování poslanecké imunity i trestní stíhání v nepřítomnosti. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes v reakci na protesty na Ukrajině uvedl, že situace se začíná vymykat kontrole.

Potyčky mezi ukrajinskými policisty a protivládními demonstranty v centru Kyjeva pokračovaly i v noci na dnešek. Nad ránem se podle agentury Interfax podařilo těžkooděncům ze speciální jednotky Berkut po několika pokusech rozebrat jednu z barikád a také zničit katapult, kterým se demonstranti pokoušeli ostřelovat policejní kordóny na přístupech k sídlu vlády a k parlamentu.

S policisty se v noci potýkala asi tisícovka demonstrantů, mnozí však pouze přihlíželi. Nadále podle Interfaxu pokračuje měření sil mezi oběma stranami, kdy na kameny a zápalné lahve demonstrantů odpovídají policisté slzným plynem a ohlušujícími granáty.

Ukrajinské úřady podle ITAR-TASS zatkly více než tři desítky demonstrantů a devět z nich začaly stíhat za "masové nepokoje".

"Situace na Ukrajině se začíná vymykat kontrole. Ti, kdo páchají výtržnosti, porušují veškeré evropské normy," citovala agentura Interfax šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova. Ruský ministr zároveň vyzval evropské vlády, aby do dění na Ukrajině nezasahovaly. K řešení by se podle něj mělo dospět dialogem uvnitř země.

"Byli bychom raději, kdyby se někteří naši evropští kolegové zdrželi svého počínání v souvislosti s krizí na Ukrajině, kdy bez jakéhokoli pozvání členové některých evropských vlád přijíždějí na (kyjevské náměstí) Majdan a účastní se protivládních demonstrací v zemi, se kterou udržují diplomatické vztahy. Je to nevkusné," dodal Lavrov.

Protesty v Kyjevě vypukly před dvěma měsíci poté, co prezident Viktor Janukovyč odmítl podepsat dohodu o přidružení k Evropské unii a místo toho posílil vazby s Moskvou. V neděli se situace vyhrotila poté, co protesty proti schválení nových zákonů, které zpřísňují tresty demonstrantům, přerostly v potyčky radikálů s policií. Obě strany přitom ohlásily desítky zraněných.

Opoziční předáci vybízejí prezidenta Janukovyče k přímému dialogu o východisku z politické krize, za které považují předčasné volby. Janukovyč a jeho lidé naopak vyzývají k ukončení nepokojů. "Se státem nelze jednat jazykem ultimát, kamenů a Molotovových koktejlů," vzkázal generální prokurátor Viktor Pšonka.