Robert Fico

Robert Fico Zdroj: profimedia.cz

Robert Fico před prezidentskými volbami odhalil, že byl vlastně vždycky katolík

Slovenský premiér a hlavní favorit březnových prezidentských voleb Robert Fico se v minulosti nehlásil ke katolictví, jak činí ve volební kampani, ale k pravému opaku.

"Zastávám přísně ateistické stanovisko," napsal Fico v přihlášce do Komunistické strany Československa, kterou si slovenský list Sme vyžádal z pražského archivu a zveřejnil. "Ke katolické víře se v přihlášce do KSČ nepřiznal," poznamenal deník a připomněl, že premiér před dvěma týdny zahájil svou prezidentskou kampaň veřejnou "zpovědí", jakým je katolíkem. V předvolebním šotu popisoval, že vyrůstal v silně věřící rodině a prošel křtem, přijímáním a i biřmováním. Prý by z vyhodnocení vztahu ke katolické církvi vyšel lépe než leckterý poslanec z řad opoziční křesťanské demokracie.

Podle archivních dokumentu se Fico stal kandidátem na členství v KSČ v dubnu 1984 jako student práv na bratislavské Univerzitě Komenského. Do strany byl přijat o dva roky později. V předvolebním šotu devětačtyřicetiletý Fico ani jedinkrát nezmínil svou komunistickou minulost. Zmínka o členství v KSČ chybí podle listu i v oficiálním premiérově životopisu na úřadu vlády. Mluvčí Ficovy strany Monika Počátková listu jen vzkázala, že na otázky nebude odpovídat, dokud se list neomluví za dřívější lži o Ficovi.

První kolo přímé volby slovenského prezidenta se uskuteční 15. března. Jednoznačným favoritem je Fico, který je i dlouhodobě nejdůvěryhodnějším politikem na Slovensku.