Papež František

Papež František Zdroj: Profimedia.cz

Papež prý chce otevřít vatikánské archivy s válečnými dokumenty

Papež František se chystá zpřístupnit tu část vatikánského archivu, která obsahuje dokumenty o činech katolické církve a jejích představitelů během druhé světové války. V rozhovoru pro britský nedělník The Sunday Times to řekl papežův přítel, argentinský rabín Abraham Skorka.

Pokud by papež otevřel archivy z válečné dob, na světlo by tak mohly vyjít třeba zprávy o postojích tehdejšího papeže Pia XII., který někdy bývá kritizován za to, že se nedokázal dost důrazně postavit proti nacistickému vyhlazování Židů.

"Papež trvá na tom, co říkal už jako kardinál a jistě to uskuteční... To, o čem jsme spolu mluvili bylo jen mezi námi, ale věřím, že on archivy otevře," uvedl Skorka.

Vatikán se zatím k této věci oficiálně nevyjádřil. Podle komentátorů je ale možné, že papež oznámení o otevření archivů spojí s cestou na Blízký východ, během níž v květnu navštíví také Izrael. Zejména židé totiž opakovaně naléhají na to, aby se role katolických hodnostářů během války vyjasnila. Podle mnohých z nich papež Pius XII. během války jako morální autorita zklamal právě proto, že před holokaustem zavíral oči. Bývalého pontifika otevřeně kritizoval například židovský spisovatel a nositel Nobelovy ceny za mír Elie Wiesel a řada židovských rabínů.

Kontroverze kolem Pia XII. se silně rozhořela za éry předchozího papeže Benedikta XVI., který otevřel cestu k jeho svatořečení. Tento krok židy rozhořčil a znamenal překážku na cestě sbližování obou náboženství, které prosazoval zejména Jan Pavel II. Ten se jako vůbec první papež v roce 1986 pomodlil v synagoze.

Zápletka spočívá přibližně v tom, že Vatikán oficiálně neprotestoval proti holokaustu. Církev se brání, že židům poskytovala v době pronásledování ochranu a pomoc.

Americký rabín a historik David Dalin třeba připomíná záchranu tisíců Židů v římských klášterech a také v papežově letním sídle Castel Gandolfo. Ukrývaní tam dostávali košer jídlo a v papežově soukromých prostorách se rodily děti, píše rabín. Další dokumenty mohou přesněji objasnit papežovy motivy a motivy jeho spolupracovníků. Jestli to naruší dosavadní proticírkevní mýtus, není ale jasné.