Petr Fiala

Petr Fiala Zdroj: Profimedia.cz

Fiala: ODS je nepojízdný vlak na odstavné koleji

Kandidát na předsedu ODS Petr Fiala ve svém nominačním projevu nabídl delegátům olomouckého kongresu své schopnosti. Řekl, že umí řídit instituce, nebojí se riskovat a umí lidi přesvědčit. Vyzval k jednotnosti strany, podle něj by neměla své členy dělit na staré a nové. Požádal o silný mandát, aby mohl s obnovou strany začít co nejdříve.

V projevu mnohokrát přerušovaném potleskem Fiala řekl, že se jej v poslední době lidé často ptají, proč chce na předsedu ODS kandidovat. "Jdu do toho, protože vím, že věci můžeme měnit, jen když budeme sami aktivní," uvedl. Zastavení úpadku strany, která v podzimních sněmovních volbách získala jen 7,7 procenta hlasů, vidí v obnovení důvěry voličů.

Skutečná obnova strany podle Fialy nezačne, dokud budou její členové stále svalovat vinu na ostatní, ale tehdy, kdy každý začne sám u sebe. Podle Fialy má strana jen jeden pokus. "Nesmí to být my a oni, dobrá a špatná ODS. My všichni jsme ODS, my všichni máme odpovědnost za ODS a jedině tak dokážeme ODS obnovit," řekl Fiala, Projev kandidáta, který do strany vstoupil teprve loni, ocenili delegáti na závěr ovacemi vestoje.

Fiala se o post předsedy utká s europoslancem Edvardem Kožušníkem a místopředsedkyní Miroslavou Němcovou. Europoslanec Kožušník delegáty vyzval, aby na nynějším kongresu zvolili krizové vedení, které by v červnu svolalo nový kongres. Ten by měl podle něj představit nezbytnou volební strategii, jak pro několikeré další volby, tak pro účinnou opoziční práci ve Sněmovně. V kritickém projevu poukázal na absenci tradičních účastníků kongresů strany i na to, že politická diskuse byla proti tradici odložena až po volbě vedení. "Máme snad z něčeho strach? Bojíme se slyšet hořkou pravdu, chceme si nadále lhát do kapsy?," uvedl Kožušník.

Kandidát na předsedu strany přirovnal ODS k nepojízdnému vlaku na odstavné koleji, do kterého zatéká. Nedá se z něj podle něj ani přestoupit, neboť ostatní vlaky u něj ani nepřibrzďují. "Situaci, ve které se dnes nacházíme, jsme si zavinili jenom my sami. A to proto, že jsme neslyšeli nebo nechtěli slyšet vzkazy našich bývalých předsedů, kteří zde dnes s námi bohužel nesedí. A že těch výzev k zatažení záchranné brzdy jsme v posledních letech slyšeli požehnaně," uvedl Kožušník. Vyzval delegáty především k navrácení důvěry ve stranu. Uvedl také, že jedním z místopředsedů by měla být žena. Obrozená ODS podle něj nesmí rezignovat na roli silné opoziční strany a nový předseda by měl být především krizový manažer, který se nebojí činit odvážné kroky.

Favoritem voleb o předsednický post je bývalý ministr školství Petr Fiala, který dostal nominaci z 12 krajů. Kožušníka na předsedu nominoval jeho domovský Liberecký kraj. Němcová nezískala podporu v žádné krajské organizaci. Úřadující předseda ODS Martin Kuba o místo ve vedení usilovat nebude.