Petice

Petice Zdroj: Jarmila Kubátová

Dodržujte lustrační zákon, vyzývá petice

Návrh komunistů z prosince minulého roku vyvolal diskuse nejen v řadách politiků, ale také veřejnosti. Důkazem toho je i petice „za zachování a dodržování lustračního zákona“, již založila skupina ProtiAlt v čele s Dušanem Makovským.

O petici informoval již v prosinci server Prvnizpravy.cz, od té doby se však značně rozrostla. Má nyní již téměř tři tisíce podpisů. „Petici jsme dnes podali, aby při prvním čtení měli již poslanci v ruce důkaz, že si veřejnost zrušení lustračního zákona nepřeje,“ říká Dušan Makovský. „Často slýcháme argument typu Já s vámi souhlasím, estébáka za ministra nechceme, ale podepisovat nic nebudu…“ dodává dále Makovský, přičemž právě tento argument, svědčící o malé ochotě lidí k občanské aktivitě, je jedním z typických českých vlastností – malá angažovanost nám v tomto případě škodí, protože mít lustrační zákon, jež by zamezoval vstupu bývalých agentů či spolupracovníků se státní bezpečností, je důležité.

Jaký osud čeká zatím stále platný lustrační zákon, není jasné. Iniciativa ProtiAlt se však snaží o jeho zachování. „Smyslem lustračního zákona je zabránit pronikání přisluhovačů komunistické totality právě do veřejných funkcí a státní správy. Jsme přesvědčeni o tom, že lidé, kteří sloužili diktátu, nemohou sloužit demokracii,“ stojí v jejich oficiálním prohlášení, pod nějž nelze než se podepsat.

Přestože petice je již podaná, její podepisování pokračuje dál. Pokud ji chcete podepsat, máte možnost ZDE!