Michaela Marksová Tominová

Michaela Marksová Tominová Zdroj: ČTK

Novou ministryní práce a sociálních věcí bude Michaela Marksová Tominová

Příští ministryní práce a sociálních věcí se stane odborná mluvčí stínové vlády ČSSD pro lidská práva a rodinu Michaela Marksová Tominová. Šéf sociálních demokratů a příští premiér Bohuslav Sobotka se ji rozhodl nominovat do své vlády. Shodlo se na tom dnes užší vedení strany

Příští ministryní práce a sociálních věcí se stane odborná mluvčí stínové vlády ČSSD pro lidská práva a rodinu MichaelaMarksová Tominová. Šéf sociálních demokratů a příští premiér Bohuslav Sobotka se ji rozhodl nominovat do své vlády. Shodlo se na tom dnes užší vedení strany.

Sobotka svůj výběr zdůvodnil tím, žeMarksová Tominová se sociální problematice věnuje dlouhodobě v odborných stranických komisích. Na ministerstvu práce už působila, vedla odbor rodinné politiky. Pracovala i na ministerstvu školství. Podle šéfa strany na případnou ministryni čeká v resortu "spousta nášlapných min", kvůli chybám Nečasovy vlády se prý dostal do dezolátního stavu. Budoucí premiér je přesvědčen, žeMarksová Tominová situaci zvládne.

Nová ministryně bude muset vyřešit potíže s informačním systémem pro vyplácení sociálních dávek. Ten, který měly úřady práce dva roky, zakázal kvůli chybám při výběru dodavatele antimonopolní úřad používat. Ruší se také sporné sKarty. Případná šéfka resortu bude muset jednat s jejich provozovatelem, kterým je Česká spořitelna, o případných náhradách za předčasné stopnutí projektu sociálních karet. Připravit se musí změna financování sociálních služeb. V plánu je i rušení důchodové reformy Nečasovy vlády - takzvaného druhého pilíře. V Česku chybí také sociální bydlení pro potřebné.

Marksová Tominová považuje za klíčové obnovení fungování úřadů práce, návrat k původní valorizaci penzí, posílení podpory rodin s dětmi a zajištění bezchybné distribuce dávek. "Chci využít všech svých dosavadních zkušeností k tomu, abych mohla na ministerstvu co nejdříve prosadit priority, schválené v koaliční smlouvě," uvedla adeptka na ministryni práce.