Remek Putin

Remek Putin Zdroj: ČTK

Remek se stal definitivně velvyslancem v Rusku

Nový český velvyslanec v Moskvě Vladimír Remek v Kremlu předal prezidentovi Vladimiru Putinovi pověřovací listiny a oficiálně se tak ujal své funkce.

Praze chyběl v Rusku velvyslanec zhruba rok. První a zatím poslední český kosmonaut, který byl donedávna poslancem KSČM v Evropském parlamentu, dostal od hostitelské země souhlas působit jako velvyslanec koncem loňského října. Putin v krátkém projevu označil Česko za důležitého obchodního a investičního partnera Ruska. "Počítáme s důslednou realizací společných projektů v energetice, včetně jaderné, jakož i v humanitární a kulturní oblasti," řekl prezident ve zjevné narážce na ruské snahy podílet se na dostavbě jaderné elektrárny Temelín.

Pověřovací listiny předávali ve čtvrtek v Kremlu noví velvyslanci 18 zemí. Tyto ceremonie se v Alexandrovském sále Velkého kremelského paláce odehrávají několikrát do roka a diplomaté musejí občas i několik měsíců čekat. Ceremonii vysílala v přímém přenosu zpravodajská televize Rossija 24, oproti plánovanému programu však se zhruba půlhodinovým zdržením, protože Putin opět dostál pověsti o své chronické nedochvilnosti.

Nový český velvyslanec si pro tuto příležitost, jak v Rusku bývá zvykem, vzal nejvyšší sovětské vyznamenání, zlatou hvězdu Hrdiny Sovětského svazu, kterým byl oceněn za let do vesmíru. Remkův předchůdce v Moskvě Petr Kolář svého času charakterizoval ceremoniál v Kremlu jako "vznešený".

Neodmyslitelné doplňky totiž představuje špalír stráží v historických uniformách na kremelském schodišti, fanfára vojenského orchestru, pozlacený Alexandrovský sál zářící v lesku křišťálových lustrů, projev prezidenta, provázeného šéfem diplomacie a poradcem pro zahraniční politiku, a nakonec přípitek šampaňským.