Pussy Riot

Pussy Riot Zdroj: profimedia.cz

Dívky z Pussy Riot opět v akci

Policie v Nižním Novgorodu krátce zadržela členku skupiny Pussy Riot Naděždu Tolokonnikovovou, která přijela do místní ženské věznice upozornit na špatné podmínky života svých bývalých spoluvězeňkyň. Podle nedávno omilostněné punkerky, bylo zadržení bezdůvodné a nezákonné.

Policisté údajně zatčení Tolokonnikovové nijak neodůvodnili. Asi po dvaceti minutách byla z policejního okrsku propuštěna. Spolu se svou kolegyni Marijí Aljochinovou přijela Tolokonnikovová do Nižního Novgorodu už v pondělí, ale vězeňská správa dívky do areálu vězení nejprve odmítala pustit.

Až dnes se podle listu Moskovskij komsomolec podařilo oběma do vězení proniknout a setkat se s dvěma odsouzenými ženami, jež si stěžují na špatné zacházení. Měly možnost hovořit i s dozorkyněmi a navštívit místní vězeňskou jídelnu.

"Dosáhly jsme alespoň toho, že se vězněné ženy nebojí o svém životě hovořit," řekla novinářům Tolokonnikovová ještě před svým zadržením. "Přes nátlak, jemuž jsou vystaveny, chtějí vypovídat. Už to stačí, abychom mohly s právníky sestavit příslušné stížnosti," dodala.

Obě rockerky si v Nižním Novgorodu odpykaly část svého dvouletého trestu, který předloni dostaly za svou "punkovou modlitbu" v moskevském pravoslavném chrámu. Koncem loňského roku se dostaly na svobodu na základě prezidentské amnestie. Do vypršení trestu jim zbývalo zhruba čtvrt roku.

Hned po propuštění obě dívky oznámily, že se na svobodě hodlají intenzivně zasazovat za zlepšení životních podmínek v ruských věznicích. Začít chtěly právě v Nižním Novgorodu, v ženské nápravné kolonii číslo dvě, kterou důvěrně znají.

Že situace v ruských vězeních nestojí za nic, si každý dovede nejspíš snadno představit. Přirozeně by veřejnost čekala, že se trpících zastane třeba ruská pravoslavná církev, která byla pobouřena protestním vystoupením punkerek v chrámu. Ale nic, takže obrana lidských práv zůstává na jiných lidech.