Motaharo

Motaharo Zdroj: Profimedia.cz

Íránci uveřejnili falešný průkaz, na kterém z poslance udělali britského agenta

Íránské noviny Qanun vydaly falešnou identifikační kartu pro člena tamního parlamentu, a to poté, co ho jiný politik obvinil z toho, že je britský špion. V zemi to vyvolalo skandál. Informovala o tom stanice BBC.

Na průkazu je fotka z Jamese Bonda a jako adresu karta uvádí Baker Street v Londýně, kde přebýval Sherlock Holmes. Vyrobili ji pro poslance Alího Motahariho jako reakci na ostrou výměnu názorů, která proběhla v parlamentu. Účelem karty je především zesměšnit jeho agresivní odpůrce. Novinám přišla jejich obviňování zcela absurdní.

Motahari, který je známý svými otevřenými prohlášeními, v parlamentu tvrdě kritizoval odsouzení několika proreformních postav po prezidentských volbách v roce 2009. Jeho prohlášení našlo odezvu u jiného člena parlamentu, který řekl, že by Motahhari mohl být britský agent. „A pokud není přímo agent MI6, je určitě pod vlivem britské tajné služby, “ řekl jeho oponent. Přestože noviny reagovaly smyšlenou kartou, obvinění ze špionáže nejsou v Íránu nikdy brána na lehkou váhu.

Stoupenci tvrdé linie v zemi obviňují již dlouhá léta Brity z podněcování k násilnostem a protestům. Domnělé pokusy Britů ovlivňovat politiku v Iránu jsou proto často odsuzovány v konzervativních íránských médiích. Například v roce 2009 například íránská státní tisková agentura obvinila BBC z toho, že verbuje její zaměstnance jako své špióny.