Hitler

Hitler Zdroj: Archív

Digitální verze Hitlerova Mein Kampfu se stala na internetu bestsellerem

Digitální verze Hitlerova Mein Kampfu se staly v posledních týdnech překvapivým hitem na internetu. Například Amazon, i když dílo nacistického maniaka samozřejmě nepropaguje, přiznává, že prodeje jsou skvělé.

„Zřejmě je to dáno tím, že Hitlerovo dílo si každý dnes může číst v soukromí našich iPadů,“ napsal na webu vokativ.com novinář Chris Faraone, který se této problematice věnuje. Více než 12 verzí Mein Kampfu v angličtině bylo staženo nejméně 100 tisíc krát i z bezplatné stránky archiv.org, která slouží jako digitální knihovna. Ve Velké Británii byl e-book Mein Kampf, který se prodává za 99 pencí, na vrcholu žebříčku Amazonu v kategorii propagandistické literatury a druhý v kategorii politických věd a ideologií. Jiná verze, za pouhých 99 centů, byla na 11. místě v žebříčku amerického Amazonu v kategorii druhá světová válka. „Prodeje jsou skvělé,” přiznává prodejce.

Prodeje tištěné verze Mein Kampfu jsou přitom zanedbatelné. „Lidé by si možná nechtěli koupit Hitlerovo dílo v kamenném knihkupectví, nebo si ho nechat doručit domu a vystavit ho na poličku v obýváku. Nechtěli by číst Mein Kampf ani v metru. Soudě podle komentářů zákazníků na internetu, se ale čtenářům líbí, že digitální kopie mohou být přečteny a poté schovány do složky nebo prostě vymazány,” píše Faraone.

Mein Kampf (česky Můj boj) je nejznámější dílo Adolfa Hitlera, první svazek byl vydán v roce 1925 a druhý o rok později. Ani v Německu není například oficiálně zakázáno, ale novým vydáním brání Bavorsko, jehož vláda vlastní autorská práva do 1. ledna 2016. Politici v Mnichově chtějí udržet Mein Kampf pod zámkem i poté. Jak ale ukazují osudy různých verzí e-knih tohoto díla, je to prakticky nemožné.