Patrik Kunčar

Patrik Kunčar Zdroj: Jan Karásek / Mafra / Profimedia.cz

Lidovec Kunčar vyhrál první kolo doplňovacích voleb do Senátu, Okamurův „kůň" vypadl

První kolo doplňovacích voleb do Senátu v obvodu č. 80 – Zlín vyhrál lidovec Patrik Kunčar. Spolu s ním postoupil do druhého kola Libor Lukáš z ODS. Naopak vypadl Pavel Talaš, který byl kandidátem Okamurova Úsvitu, ale podpořilo jej i silné hnutí ANO, které svého člověka nenasadilo.

Doplňovací volby se zde musely konat proto, že senátor Tomio Okamura se stal v říjnu poslancem. Kunčar získal přes 23 procent všech hlasů. Bojoval na domácí půdě, protože tento obvod zahrnuje okrsky na Uherskobrodsku i Otrokovicku a politik KDU-ČSL je starostou v Uherském Brodě.

O druhé místo se po celou dobu sčítání přetahovali občanský demokrat Lukáš a Milena Kovaříková z ČSSD. Nakonec s 16,5 procenty postoupil do druhého rozhodujícího kola Lukáš, který byl v letech 2004 až 2008 hejtmanem Zlínského kraje. Čtvrtý skončil lékař Talaš, který je otcem přítelkyně Tomia Okamury.

Podprůměrného výsledku dosáhla známá zpěvačka a cimbalistka Zuzana Lapčíková-Zdráhalová, která kandidovala za Starosty a nezávislé, kteří jsou na celostátní úrovni v koalici s TOP 09. Dostala jen sedm procent hlasů. Zcela pak vyhořeli kandidáti Svobodných (Jiří Remeš měl 2,3 procenta) a Pirátů (Luděk Maděra 1,6 procenta).

Slabá byla volební účast, která dosáhla v prvním kole jen něco přes 23 procent a dá se tedy očekávat, že druhé kolo bude ještě slabší. Přitom právě v tomto obvodu byla na podzim 2012 vůbec nejvyšší volební účast ze všech senátních obvodů v republice (volí se vždy do třetiny horní komory). Tehdy vyhrál Tomio Okamura a účast byla v prvním kolem téměř 43 procent.