Ariel Šaron

Ariel Šaron Zdroj: Profimedia.cz

Zemřel izraelský expremiér Ariel Šaron. Po osmi letech v kómatu

V Izraeli ve věku 85 let zemřel bývalý premiér Ariel Šaron. Po těžké mrtvici byl osm let v kómatu. Jeho stav se tento týden prudce zhoršil. Podle izraelských sdělovacích prostředků státní pohřeb připraví úřad nynějšího premiéra Benjamina Netanjahua.

Šaron byl 11. předsedou vlády a jednou z nejvýraznějších postav izraelské politiky. V únoru by mu bylo 86 let. Zemřel dnes v telavivské nemocnici Tel Hašomer.

Jeho tělo bude do pohřbu vystaveno v budově parlamentu. Šaron by měl být pohřben na svém venkovském sídle v Negevské poušti vedle své ženy Lily, která zemřela roku 2000. Do posledních chvil u jeho lůžka byli synové Gilad a Omri. "Odešel. Odešel v okamžik, který si vybral," řekl dnes Gilad.

Netanjahu vyjádřil "hluboký smutek" nad Šaronovou smrtí a označil ho za "velkého bojovníka a vůdce". Řekl také, že Šaron "zůstane navždy zapsán v srdci národa".

Prezident Šimon Peres, který je o pět let starší než Šaron, o něm hovořil jako o "blízkém příteli". Byl pro něj nejenom "odvážný voják a státník, ale také jeden z největších obhájců Izraele".

Ministryně spravedlnosti Cipi Livniová na něj vzpomenula jako na "na farmáře, vojáka a premiéra, který se stal otcem velkého národa". "Nejvíc ze všeho to byl ale muž, kterého jsem měla ráda. V jeho objemném těle byl židovský duch, který si dělal starosti o Židy všude na světě," sdělila.

Vůdce opozice Isaak Herzog řekl, že Šaron uměl "změnit svůj názor a rozpoznat správnou cestu pro Izrael". Byl to prý "pravý sionista, na něhož se bude vzpomínat jako na odvážného vůdce.

Ministr obrany Moše Jaalon se domnívá, že "Šaron byl především výjimečný vojenský velitel, který svůj život zasvětil Izraeli".

Stav bývalého premiéra se 1. ledna prudce zhoršil a lékaři oznámili, že mu selhávají všechny orgány včetně ledvin. Šaron utrpěl začátkem roku 2006 velmi těžkou mrtvici, po níž už nenabyl vědomí. Mluvčí nemocnice Šlomo Noj dnes před novináři oznámil Šaronův skon.