Fidel Castro

Fidel Castro Zdroj: Profimedia.cz

Fidel Castro se po dlouhé době opět objevil na veřejnosti

Někdejší kubánský prezident Fidel Castro se po devíti měsících strávených v soukromí opět ukázal na veřejnosti. Sedmaosmdesátiletý vůdce socialistické revoluce se podle oficiálního kubánského listu Granma ve středu zúčastnil otevření experimentálního uměleckého studia.

Je to poprvé od loňského dubna, co mohli Kubánci na vlastní oči spatřit dlouholetého vládce země, uvedla agentura AP. Zatímco minulý rok si pro svou návštěvu na veřejnosti vybral otevření jedné z havanských škol, nyní zavítal na slavnostní otevření galerie, jejímž posláním bude podle listu Granma "experimentovat a rozvíjet a šířit umění a lidské porozumění".

Žádné oficiální snímky z návštěvy však nebyly zveřejněny, portál cubadebate.cu přinesl pouze fotografii, na níž je šedovlasý muž označený jakoCastro vidět zezadu, jak si prohlíží rozměrné sochy vystavené uvnitř nově otevřené galerie.

Castro se chopil vedení země poté, co jím vedený komunistický převrat svrhl v roce 1959 režim diktátora Fulgencia Batisty. Kvůli rázně se zhoršujícímu zdraví předal vládu mladšímu bratru Raúlovi, který se formálně stal prezidentem v roce 2008.

Fidel od té doby nemá podle pozorovatelů zásadní vliv na chod země, která se vydala na cestu opatrných reforem. Několikrát do roka se však prostřednictvím médií, která se zveřejňováním Castrových fotografií snaží rozptýlit spekulace o vážnosti jeho zdravotního stavu, vyjadřuje k aktuálnímu dění. Naposledy v prosinci pochválil svého bratra za to, jak si na neplánovaném setkání v Jihoafrické republice potřásl rukou s americkým prezidentem Barackem Obamou.