Tomáš Hudeček

Tomáš Hudeček Zdroj: Profimedia.cz

Po kauze Opencard u soudu další primátor, tentokrát však kvůli Blance

Primátor Prahy, Tomáš Hudeček (TOP 09), byl předvolán v kauze Blanka k soudu, kde vypovídal ohledně kategorizace stavby, která Prahu stála dalších 2,5 miliardy Kč. Toto usnesení však vzala rada téměř před rokem zpět a od té doby je případ u soudu. Nutno připomenout, že po letech stavebních prací, kdy se částka za stavbu tunelu Blanka vyšplhala na necelých 36 miliard Kč, se veškeré práce zastavily kvůli dluhu města ve výši 2,1 miliardy Kč, které údajně Praha nezaplatila firmě Metrostav.

Po předvolání soudem dnes Tomáš Hudeček vypovídal téměř dvě hodiny ohledně peněz, které měly sloužit na kategorizaci stavby, tedy její rozdělení podle charakteristiky jednotlivých částí staveb. Primátor po výpovědi znovu zopakoval, že celé vyšetřování nechápe a veškerá pochybení odmítá. Jde podle něj o účelové jednání namířené proti vedení Prahy. To má podle něj na svědomí minulé vedení.

„Mně to vůbec celé nedává smysl, protože kategorizace staveb je standardní nástroj na řešení problémů“, řekl Hudeček a pokračoval slovy, že „původní dopis přišel opět z ÚOOZ České Budějovice, stejně jako v kauze Opencard, takže Já se mohu domnívat, že se jedná o účelová zadání na tehdejšího primátora (Bohuslava) Svobodu, ale jsou to dohady a neověřené informace“. Společně se Svobodou byl tehdy obviněn právě i Hudeček kvůli problémům s Opencard. Ty byly podle soudu předražené, bez řádného řízení schválené a část peněz se poukazovala na neznámé zahraniční účty.

Hudeček nakonec doplnil, že mu to celé přijde jako kdyby „nalezl v parku bezvládné tělo ženy a dával jí umělé dýchání a následně se policie z toho snažila udělat znásilnění“. Usnesení, kvůli kterému nyní Hudeček čelí soudu, projednává, zda 2,5 miliardy na kategorizaci stavby byly oprávněné, jelikož Blanka se každým měsícem prodražuje více a více. Dnes téměř na neskutečných 36 miliard, což o celých 10 miliard překročilo původní návrh. Stavba se pozastavila na začátku prosince kvůli nezaplacení 2,1 miliardy Prahou za odvedené práce. Tím se nyní zabývá rozhodčí soud.