Rols-Royce

Rols-Royce Zdroj: Profimedia.cz

Rolls-Royce zaznamenal rekordní prodej vozů. Díky Blízkému východu a Číně

Výrobce luxusních aut, firma Rolls-Royce Motor Cars, která spadá pod společnost BMW a vznikla před více než sto lety, prodala za rok 2013 nejvíce aut v historii. Překonala tak svůj dosavadní rekord a navýšila jej na číslo 3 630. Je to pro ni již čtvrtý rekordní rok za sebou a zdá se, že rok 2014 nebude o nic horší, než ten předchozí. K rekordu pomohl firmě hlavně velký zájem na Blízkém východě.

Celkově se prodeje zvedly o 1,5 procenta a tento rok má být dalším, již pátým, který bude navyšovat poptávku. Firma zaměstnává přes 1300 lidí a na tento rok plánuje zaměstnat dalších sto lidí navíc kvůli zvýšené poptávce, která je zřejmá již nyní.

V loňském roce na Blízkém východě stoupl prodej o celých 17 procent a Čína nezůstala pozadu, prodeje se zvýšily o 11 procent. Přesto je ale základním trhem stále USA, kde se prodeje podle vedení firmy drží velice dobře. Rolls-Royce ještě donedávna patřil pod křídla Volkswagenu, poté však kvůli dohodě s konkurenčním BMW přistoupil na to, že Rolls-Royce se přesune pod BMW a Volkswagen si ponechá plná práva na další luxusní vozy –  Bentley.

Generální ředitel automobilky, Torsten Muller-Otvos, pouze dodal, že „jsme zaznamenali silný růst a udrželi jsme si pozici na vrcholu se superluxusními automobily“. Továrna v Goodwoodu (Velká Británie), tedy očekává další rok na vrcholu špičky mezi luxusními auty.