Gay svatba

Gay svatba Zdroj: profimedia.cz

V americkém Utahu dočasně zakázali sňatky homosexuálů

Nejvyšší soud Spojených států dnes pozastavil sňatky homosexuálů v Utahu do doby, než záležitost posoudí federální odvolací soud.

Vyhověl tak utažským úřadům, které se ohradily proti prosincovému verdiktu federálního soudu o neústavnosti tamního zákona o zákazu sňatků osob stejného pohlaví. Mezitím však v Utahu uzavřelo manželství na 900 homosexuálních párů, uvedla agentura AP.

Verdikt z poloviny prosince loňského roku znamenal velké vítězství pro bojovníky za práva gayů a leseb v Utahu, kde má značný vliv silně konzervativní mormonská církev. Úřad generálního prokurátora Utahu okamžitě poté oznámil, že se proti verdiktu odvolá. Odvolací soud se podle Reuters případem bude zabývat 25. února, což znamená nejméně do tohoto data zákaz oddávání osob stejného pohlaví.

Umožnění homosexuálních sňatků znamenalo pro řadu z necelých třech milionů obyvatel Utahu šok. Kritikou nešetřil ani guvernér státu Gary Herbert, který označil federálního soudce Roberta Shelbyho za "aktivistického". Právě Shelby označil utažskou ústavu definující manželství výhradně jako svazek mezi mužem a ženou za diskriminující.

Utah se stal v pořadí 18. americkým státem, který umožnil homosexuální sňatky. Manželské svazky osob stejného pohlaví jsou nyní legální v 17 státech USA a také v hlavním městě Washingtonu. Mezi posledními je v listopadu 2013 uzákonily parlamenty Havaje a Illinois.