USA počasí

USA počasí Zdroj: ČTK

USA počasí
USA počasí
USA počasí
USA počasí
USA počasí
7
Fotogalerie

Spojené státy zasáhla nejhorší vlna mrazů za posledních 20 let

Nejhorší vlna mrazů za posledních 20 let ve Spojených státech v noci na dnešek dorazila ze Středozápadu i na severovýchod země.

New York podle aktuálních předpovědí očekává pokles teplot z 12 na minus 14 stupňů Celsia během 24 hodin. Mrznout má přes noc i na Floridě. Jenom v pondělí americké aerolinky kvůli počasí zrušily přes 4400 letů, informovala agentura Reuters.

Úřady ve státech Nové Anglie obyvatele vyzvaly, aby se dnes připravili na třeskuté mrazy a ledový vítr.

Lidé na Středozápadě se už v pondělí potýkali s pociťovanými teplotami kolem minus 40 stupňů Celsia. Zavřené zůstaly školy a úřady lidem radily, aby nevycházeli ven.

Minus 27 stupňů bylo v pondělí naměřeno v Chicagu. Další rekordy podle agentury AP padaly ve státech Oklahoma, Texas a Indiana. Dnes by mohly rekordně nízké teploty až minus 17 stupňů sužovat také státy Georgia a Alabama na jihovýchodě USA. Pociťovaná teplota v Atlantě by mohla dosáhnout minus 23 stupňů a v Baltimore minus 24.

Ve státech Indiana a Kentucky už bylo naměřeno mezi minus 13 a minus 17 stupni, subjektivně kolem minus 30, a úřady tamní obyvatele vyzvaly, aby nevycházeli ven.

"Polární vítr" podle meteorologů pocítí dohromady kolem 187 milionů Američanů. 

Aerolinky v pondělí zrušily přes 4400 letů, protože mráz ohrožoval zdraví letištního personálu a zamrzaly i přívody paliva. Nejdrastičtější opatření přijala podle agentury Reuters společnost JetBlue Airways, která v pondělí zrušila všechny lety z New Yorku a Bostonu, ale během dneška hodlá lety postupně obnovovat.

Nejvíce letů bylo zrušeno v Chicago, Minneapolis nebo Clevelandu. Například chicagské O'Hareovo letiště, které za normálního provozu zaznamená 2400 letů denně, jich v pondělí zrušilo více než 1600.

Zimní počasí si v USA a Kanadě v posledních dnech vyžádalo nejméně 16 lidských životů. Největším mrazům za poslední dvě desítky let čelí více než třetina země.

V pondělí byla podle serveru AccuWeather nejnižší teplota minus 38 stupňů naměřena v Crane Lake v Minnesotě. V kanadských provinciích Saskatchewan a Manitoba bylo kolem minus 30 stupňů Celsia.