Rozvadov

Rozvadov Zdroj: profimedia.cz

Jak se vozí pervitin? To, že Bavorsko zavede kontroly u českých hranic je zřejmě správné

Bavorsko chystá výrazně více přepadových kontrol u hranic s Českou republikou. Podle tamního ministra vnitra Joachima Hermanna však tyto akce nebudou namířeny proti Čechům.

Herrmann chce výrazně zvýšit počet takzvaných závojových pátrání, kdy policisté – běžně v civilu a v civilních autech – kontrolují namátkově vytipovaná vozidla a osoby v třicetikilometrovém pásu u bavorsko-české hranice.

To je ovšem přesně to, na co si stěžovali, hlavně po přijetí Česka do Schengenu (2007), někteří čeští řidiči. Zřejmě i oprávněně. Bavorská policie v civilu tehdy zastavovala převážně česká auta a zřejmě při tom občas docházelo k nedorozuměním.

Od té doby se však ledacos změnilo. „Opatření není jakkoli namířeno proti našim českým sousedům,“ zdůraznil, asi i proto, ministr, podle něhož Bavoři nyní kontrolují více Němců než Čechů.

Důvodem změny je i to, jakým způsobem se z naší země začal do Německa ve velkém vyvážet pervitin. (A také marihuana – ta je však zřejmě vnímána v této souvislosti jako relativně menší problém.) V roce 2012 podle Hermanna zajistili bavorští policisté 23 kilogramu pervitinu, kterému v Německu říkají crystal meth. Loni za prvních 11 měsíců už odchytili 34 kilogramů této rychle návykové drogy.

Drogový obchod funguje obvykle tak, že německý zájemce o pervitin navštíví české pohraničí a tam – většinou v místní tržnici – koupí (oproti Německu levně) několik dávek drogy. Něco obvykle spotřebuje a se zbytkem se pak vrací domů. Z toho vyplývá, že na zabavení desítek kilogramů pervitinu museli bavorští policisté odhalit tisíce „pašeráků“ a zároveň také to, že zastavovat a prohledávat pouze české automobily nemá – co se hledání pervitinu týče – velký smysl. Samozřejmě se tak zase třeba odhalí jiná kriminalita.

Pokud jde o pervitin Bavoři si stěžují, že česká strana proti nelegálním varnám této drogy postupuje příliš benevolentně. Ministr Herrmann vyjádřil i výhrady k výměně informací s Českou republikou o DNA profilech pachatelů kriminality a registračních údajů u vozidel. Autor tohoto textu samozřejmě nemůže říci, že případnou prohlídku bavorskou policií podstoupí s nadšením, ale pokud tyto akce pomohou ke snížení příhraniční kriminality, asi by kontrolu bez reptání snesl. Spíše mu připadá divné, že nějaké – alespoň „decentní“ – kontroly na českých silnicích potkává opravdu málo.