Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: profimedia.cz

Schwarzenberg apeloval na zdravý rozum voličů a doporučil procitnout ze sladkého podřimování

Po prezidentovi Zemanovi a Václavu Klausovi se stal předseda TOP 09, třetím politikem, který v období přelomu roku promluvil k občanům. Na rozdíl od prezidenta, který se spíše pochlubil, jak se mu dařilo plnit své sliby: například, že přestal udělovat milosti a vyvěsil vlajku Evropské unie, Karel Schwarzenberg v tříkrálovém projevu vyzval k větší odpovědnosti lidí a k návratu zdravého úsudku.

Podle něho sice máme důvody pro kritiku politické scény a „máme hromadu nesrozumitelným jazykem psaných zákonů, o které zakopáváme den co den. Chod státní správy i samosprávy je jako zmrazený“. Poznámenává dále, že tedy sice máme důvody ke kritice, ale v žádném případě nemáme právo nevidět, přehlížet a umenšovat pozitiva.

Řekl, že nejsme oprávněni k tomu, abychom, „jak to dělají nejen mnozí novináři, ale i spousty zapšklých mudrlantů, šířili pesimismus a fatalismus. Je kolem nás mnohé, co jsme udělali dobře a měli bychom to umět ocenit.“ Jako příklady uvedl vznik nových staveb a obnovení památek, připomněl také, jak se zlepšilo životní prostředí, hlavně čistota vod a ovzduší a také jak se podařilo v uplynulém čtvrt století překonat několik velkých přírodních katastrof.

„Hlavně máme svobodu,“ řekl Schwarzenberg. Nebezpečí pro ni přicházelo v různých dobách v různých formách a – je tu i dnes. O svobodu tak musí bojovat i současná generace. Podle Karla Schwarzenberga se loni stalo několik politických událostí, kdy jednotlivci i skupiny „ve výkladu využití našeho právního státu došli až na samou hranici oprávnění, pokud ji nepřekročili“. Konkrétně však žádnou událost neuvedl. Varující podle Schwarzenberga je to, že „tyto zřetelné náznaky nedemokratického jednání naši společnost příliš nepobouřily a vlastně ji ani nezajímají“.

Jádrem problému, je podle předsedy TOP 09, naše budoucnost. „Sami občané ve valné většině říkají, že od politiků nelze nic čekat. Od koho tedy něco čekat můžeme? Od manažerů? Bankéřů? Od policie? To snad ne. Pomoct si musíme sami. Zeptáte se: Jak? Tak, jak to vidí rozumný člověk. Došlo k hospodářské krizi. Nevyřeší ji finanční kejkle. Vyřeší ji úsporný režim a práce, a proto musíme pracovat a na čas se trochu omezit. Došlo k politické krizi. Vyřeší ji nereálné sliby populistů? Ne, ale skutečný zájem o dění ve společnosti. Někdy mi připadá, že došlo i ke krizi myšlení, kdy jsme ztratili schopnost samostatně uvažovat. Necháme za sebe myslet často velmi povrchní a prvoplánové komentátory?“

„Musíme se vrátit ke zdravému úsudku, naučit znova uvažovat, domýšlet, co se stane za rok, když dnes uděláme to či ono, znovu nalézt schopnost mezi sebou mluvit, a to i s lidmi opačného názoru a i o vážných věcech,“ tvrdí Schwarzenberg. Připomněl také slova prvního českého prezidenta Václava Havla, podle kterého je záchrana lidského světa v lidském srdci, rozmyslu, pokoře a odpovědnosti.

"Náš problém se jmenuje krajně nejistá budoucnost a jeho řešení se jmenuje probuzení rozumu a morální obroda. Chápu, že procitnutí ze sladkého podřimování je nepříjemná věc, ale na prahu tohoto roku nám všem přeji sílu a ochotu to udělat,“ řekl Schwarzenberg.

Celý proslov Karla Schwarzenberga najdete ZDE.