Asia Bibi

Asia Bibi Zdroj: archiv

Pákistánská křesťanka je odsouzená k trestu smrti oběšením, prý se rouhala Mohamedovi

Nevím, jak dlouho vydržím. Žiji pouze díky síle vašich modliteb," píše papeži Františkovi ve vánočním dopise Asia Bibi, pákistánská křesťanka odsouzená k trestu smrti oběšením za údajné rouhání proti Mohamedovi.

Asia Bibi mohla letos slavit ve vězení Vánoce za přítomnosti svého manžela a dětí, kteří dostali povolení k návštěvě. Její velkou touhou, jak píše, by bylo slavit jednou den Narození Páně v bazilice sv. Petra ve Vatikánu.

"Důvěřuji plánům, které má Bůh se mnou, snad bude chtít v příštím roce naplnit mou touhu. (...) V této chvíli se chci svěřit milosrdenství Boha, který může všechno. Jedině On mě může osvobodit," píše v dopise Asia Bibi. Dodává, že se jí stále nedostávají věci každodenní potřeby. Příbuzní žijí příliš daleko, než a by ji mohli pravidelně pomáhat. "Vím, že Svatý otec se za mě modlí z celého srdce. A to mi dodává naději, že jednoho dne bude mé propuštění možné," stojí v listu Asie Bibi papeži Františkovi.

Po 27 měsících prožitých v izolaci a v cele bez oken byla Asia Bibi v červnu převezena do normálního vězení pro ženy v Multanu, šest hodin letu od Lahore. Stejně jako ostatní má nyní denně právo na hodinu pobytu na čerstvém vzduchu. Na jídlo chodí do vězeňské jídelny, ačkoli stále hrozí nebezpečí, že bude napadena nebo otrávena některou ze spoluvězeňkyň.

Přestože Asia Bibi je nevinná a všichni, kdo se s její kauzou seznámili, její nevinnost potvrdili, strávila ve vězení už 1 656 dní, tedy více než 4 roky. Dne 11. listopadu 2010 byla odsouzena k smrti za rouhání proti Mohamedovi. Uvězněna byla na základě obvinění své sousedky, ženy místního imáma, která ovšem nedokázala přeložit žádné důkazy. Dva pákistánští politici, kteří usilovali o propuštění této matky pěti dětí, už zaplatili životem: guvernér provincie Paňdžáb Salmán Tasír a ministr pro záležitosti menšin Shahbaz Bhatti.