kakadu palmový

kakadu palmový Zdroj: MAFRA - František Vlček

V pražské zoo uhynulo mládě vzácného kakadu palmového

V pražské zoo v sobotu uhynulo mládě kakadu palmového. Podivný tvoreček, který se narodil loni 1. října, vzbudil po představení veřejnosti velkou mediální pozornost. Kakadu palmový je velmi vzácný, mládě z pražské zoo mělo být vůbec prvním uměle odchovaným v České republice.

Přesnou příčinu smrti unikátního papouška ukáže až pitva, chovatelé se však domnívají, že ptáče trpělo nemocí ledvin. To potvrdil i mluvčí zoologické zahrady Michal Šťastný. „Od chovatelů jenom vím, že mládě uhynulo pravděpodobně v důsledku náhlého selhání ledvin,“ řekl pro ČTK. Podle něho však u mladých zvířat nebývá nikdy jasné, zda jsou úplně zdravá. „Úhyny mláďat v takovém křehkém věku nejsou vůbec nic neobvyklého. Dokud zvíře není úplně dospělé, tak člověk nedokáže posoudit, jestli je všechno v pořádku,“ konstatoval Šťastný.

Bizarně vypadající mládě, které jen vzdáleně připomínalo dospělé jedince s antracitovým peřím, chocholkou a červenými tvářemi, pražská zoo představila na začátku prosince. Rodičovský pár, který byl původně zabaven pašerákům, mládě opustil, takže se o něj museli chovatelé postarat sami. Připravovali pro něj i speciální krmnou směs.