Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia.cz

Virtuální měna Bitcoin jako zajímavá investice roku 2014

V minulosti proběhlo mnoho pokusů o vytvoření fungující virtuální měny, která by nahradila dosavadní bankovní systém založený na hotovosti od centrálních bank, žádný z nich však neuspěl. Nyní je tu internetová platební síť Bitcoin a v této síti používaná digitální peněžní měna. Jeví se jako nová investiční příležitost.

Bitcoiny nevydává žádná centrální banka. Nikdo tak nemůže manipulovat s jejich kurzem ani tisknout nadbytečně peníze za účelem záchrany krachujících vlád. Bitcoin vytvořili programátoři a jednotlivě jen putují z počítače do počítače. Postupně přibývá obchodů, které je přijímají. Lze si za ně koupit třeba knížky či oblečení na e-shopech jako je například mises.cz. Dokonce je už i přijímá karlovarská trafika, kde Bitcoiny zaplatíte jednoduše přes mobil.

Mnoho podnikatelů nakupuje Bitcoiny jako investici, protože očekávají další nárůst jejich hodnoty. Ty se tak vedle zlata stávají alternativou k měnám, které ovládají vlády a centrální banky. Jak uvedl ekonom, předseda sdružení Mises Institut, Dominik Stroukal: „Jestli vlády nezačnou obchodování s Bitcoiny zakazovat, můžeme očekávat další růst jejich hodnoty.“

Zatím jsou vlády všude na světě vůči Bitcoinu zdrženlivé a nechávají ho být. Německo ho však v minulém roce uznalo a tím zdanilo.