David Rath

David Rath Zdroj: ČTK

Justiční schizofrenie – soudy porušily práva Davida Ratha

Neúměrně dlouhou vazbou pro někdejšího ministra a středočeského hejtmana Davida Ratha, který je obžalován z korupce, byla porušena jeho základní práva. Dospěl k tomu dnes ve svém rozhodnutí brněnský Ústavní soud. Justiční schizofrenie po česku.

Že rok a půl dlouhá vazba je něco nepřirozeného, se v případě Davida Ratha vědělo. Ovšem, že by měl být „vrchní politický zločinec“ souzen na svobodě, bylo pro některé představitele justice, policie i politické scény, nepředstavitelné. Rath byl přece historicky prvním českým poslancem vazebně stíhaným během výkonu mandátu… Jenže Vrchní soud v Praze 11. listopadu rozhodl o jeho propuštění z vazby a Ústavní soud vyhověl stížnosti na prodlužování vazby.

Verdikt Ústavního soudu samozřejmě nic nevypovídá o tom, zda je David Rath vinen v případě korupce. Obžaloba ho viní z přijetí úplatků v celkové výši 16 milionů korun.

Rozhodnutí z Brna spíše ukazuje na občasnou velkou liknavost české justice, což je jeden z nejzávažnějších problémů naší společnosti posledních dvaceti let. Podobně pomalá je spravedlnost i v případě další někdejší ministryně, Vlasty Parkanové. Tu policie podezírá z nezákonného jednání v souvislosti s nákupem armádních letounů CASA. Proto 13. června 2012 požádala sněmovnu o její vydání k trestnímu stíhání. Zákonodárci skutečně 11. července Parkanovou vydali. Jenže to se psal rok 2012, dnes už máme rok 2014 a soud s Parkanovou ještě nezačal.