David Rath pro Reflex

David Rath pro Reflex Zdroj: Goto Nguyen Phuong Thao

Podle Ústavního soudu byla prodlužováním vazby porušena Rathova základní práva

Justice loni při prodlužování vazby porušila základní práva Davida Ratha, bývalého středočeského hejtmana obžalovaného z korupce. Ústavní soud (ÚS) vyhověl Rathově stížnosti a zrušil červnové usnesení Vrchního soudu v Praze. Otevřel tak cestu k případnému odškodnění. Na samotný trestní proces nemá dnešní nález přímý vliv.

Rath už od listopadu ve vazbě není. Strávil tam 1,5 roku, nyní na verdikt čeká na svobodě. Ústavní soudci po tu dobu všechny jeho stížnosti, kterých bylo nejméně 12, odmítali bez detailního projednání.

Podle Ratha Vrchní soud v Praze loni při potvrzování vazby porušil jeho práva na osobní svobodu, soudní ochranu a spravedlivý proces. Nepřihlédl prý k argumentaci a návrhům vzneseným obhajobou a řádně nezvážil možnosti nahrazení vazby jiným opatřením. Podle Ratha nelze po více než roční době vazby její důvodnost opírat o skutečnosti známé už při zahájení trestního stíhání.

Státní zástupce v Rathově kauze viní skupinu 11 lidí z upravování veřejných zakázek ve Středočeském kraji v letech 2011 a 2012. Týkaly se prý opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici a modernizace nemocnic. Podmínky obchodních soutěží financovaných z části dotacemi Evropské unie byly údajně "ušité na míru" předem domluvené firmě.

Žalobce označuje za organizátory Kateřinu Pancovou a Petra Kotta, přičemž Rath údajně o všem věděl a dělil se o úplatky. Zbylých osm obžalovaných jsou šéfové a manažeři firem. Rathovi hrozí nejvyšší trest - až 12 let vězení. Obžaloba ho viní z přijetí úplatků v celkové výši 16 milionů korun.