Šaron

Šaron Zdroj: ČTK

Stav izraelského expremiéra Šarona se po letech komatu zhoršuje

Izraelská média sdělila, že lékaři zaznamenali u expremiéra Šarona známky selhání ledvin. Jeho nejbližší příbuzní odmítli jeho současný stav jakkoli komentovat.

Šaron patří ke generaci zakladatelů židovského státu z roku 1948, dění na Blízkém východě pak dlouhá desetiletí ovlivňoval z vysokých politických nebo vojenských funkcí. Byl znám jako jestřáb a pilíř izraelské pravice, který ale dokázal své postoje a názory radikálně změnit. Naposledy se tak stalo v létě 2005, kdy prosadil jednostranné stažení izraelských vojáků a odchod osadníků z palestinského pásma Gazy.

Na podzim téhož roku se Šaron dramaticky rozešel s pravicovým blokem Likud, aby založil centristickou stranu Vpřed v naději na pokrok v jednáních s Palestinci. V lednu 2006 ho ale postihla vážná mozková příhoda. Od té doby se Šaron nachází ve vegetativním stavu a je udržován při životě za pomoci přístrojů.

Jeho příbuzní za ta léta se sice zmiňovali o tom, že buď otevřel oči nebo pohnul rukou, ale jejich kritici to přičítají spíše zbožnému přání zaznamenávat u pacienta náznaky života.