Akademik Šokalskij

Akademik Šokalskij Zdroj: wikipedia.org/Benutzer:DiedrichF/CC-BY-SA-2.0-DE

Začala evakuace cestujících z uvízlé ruské lodi v Antarktidě

Několikrát odkládaná evakuace cestujících z ruské lodi Akademik Šokalskij, která na Štědrý den uvízla v ledové pasti v Antarktidě, začala. Pasažéry z lodi odváží vrtulník z čínského ledoborce. Oznámila to agentura ITAR-TASS s odvoláním na kapitána ruského plavidla.

"Vrtulník odletěl s prvními 12 cestujícími ve 20:08 lodního času (8:08 SEČ)," řekl kapitán Igor Kiseljov.

Právě čínský ledoborec Sněžný drak, z něhož vrtulník Sněžný orel přiletěl, je k Akademiku Šokalskému ze záchranných plavidel nejblíže.

Na palubě ruské lodi dosud bylo 74 lidí, z toho 22 členů ruské posádky. Ta má na plavidle zůstat. Cestující jsou převážně australští, novozélandští a britští vědci a turisté. Několik dosavadních pokusů o vyproštění plavidla zatím nevedlo k úspěchu.

Akademik Šokalskij se nachází asi 2800 kilometrů jižně od města Hobart v australském státě Tasmánie a ledový příkrov kolem ní je mimořádně silný. Podle dosavadních zpráv potopení lodi nehrozí a zásoby potravin jsou k dispozici na několik týdnů.

Vědecký tým Australasijské antarktické expedice, která na palubě ruské lodi odrazila od břehů Nového Zélandu 28. listopadu, měl v plánu zopakovat 100 let starou cestu legendárního australského výzkumníka Douglase Mawsona. Členové expedice provádějí obdobná měření a studie jako Mawsonova výprava, aby zjistili, jak se antarktické prostředí v průběhu uplynulého století změnilo.

Akademika Šokalského postavily v roce 1982 pro sovětskou flotilu finské loděnice. Loď je sice pro plavbu v polárních oblastech uzpůsobena mimo jiné zesíleným trupem, klasický ledoborec to ale není.