jeruzalém

jeruzalém Zdroj: Profimedia.cz

Izrael propustil z vězení dalších 26 palestinských teroristů

Izrael propustil z věznění dalších 26 palestinských vězňů odsouzených za útoky na Izraelce. Propuštění vězňů je součástí dohody o obnově mírových rozhovorů mezi Izraelem a Palestinou. Celkem se Izrael zavázal propustit 104 vězňů.

Podle mluvčí izraelské vězeňské služby se 18 Palestinců v noci na dnešek vrátilo zpět do oblasti západního břehu Jordánu. Tři další propuštění jsou z oblasti pásma Gazy a pět z východního Jeruzaléma.

Izrael se v rámci dohody o obnově mírových rozhovorů zavázal, že propustí z vězení celkem 104 vězněných Palestinců. Většina z nich byla odsouzena za vraždy ještě před začátkem mírového procesu před 20 lety. Prvních 26 se dostalo na svobodu již 13. srpna, další skupina na konci října.

Palestinci s jásotem přivítali zpátky doma propuštěné vězně, které považují za národní hrdiny. V Izraeli ale řada lidí tento krok naopak kritizuje a rodiny obětí teroristických útoků se ho pokusily napadnout u soudu. Ten však jejich odvolání v pondělí zamítl. Propuštění osob bylo podmínkou palestinského vůdce Mahmúda Abbáse pro obnovení mírových jednání. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se výměnou za to nezavázal ke zmrazení sporné výstavby v izraelských osadách na palestinských územích, na čemž palestinská strana předtím bezpodmínečně trvala.

Minulý týden řekl agentuře Reuters jeden izraelských úředníků, že vláda plánuje po propuštění vězňů ohlásit výstavbu dalších 1400 domů pro osadníky na západním břehu. Palestinci považují osady za překážku k dosažení životaschopného státu v oblasti západního břehu a pásma Gazy. Třetí vlna propouštění předchází příjezdu amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, který by měl přicestovat na Blízký východ ještě tento týden.