babybox

babybox Zdroj: pofimedia.cz

V Pardubicích našli v babyboxu holčičku, sté dítě, které bylo do schránky odloženo

V Pardubicích dnes po 05:15 někdo odložil do babyboxu novorozenou holčičku. Je to za osm let fungování těchto speciálních schránek v ČR už 100. odložené dítě, které bylo díky nim zachráněno.

Informaci Českého rozhlasu potvrdil zakladatel babyboxů Ludvík Hess. V pardubické nemocnici je to druhé odložené dítě od instalace babyboxu v roce 2008. Babyboxů je v zemi celkem 59.

Hess má z tak vysokého čísla odložených dětí smíšené pocity. "Nemůžu z toho mít radost, protože to svědčí o obrovském nedostatku naší společnosti. Kromě dětí odložených v babyoxech byly nalezeny desítky mrtvých pohozených dětí a těch, které nalezeny nebyly, bychom se asi nedopočítali," řekl ČTK. "Je pro mě ale samozřejmě zadostiučiněním, že díky babyboxům, které jsem prosadil a skoro vlastnoručně zřídil, mohlo tolik dětí důstojně vstoupit do života. Mohly být také odloženy na lavičce v parku nebo v čekárně na nádraží," doplnil.

Do babyboxů mohou matky odložit nechtěné dítě bez obav o jeho zdraví. Čidla ve vyhřívané schránce hned po vložení dítěte vyrozumí zdravotníky a vnitřek babyboxu snímá videokamera. Člověka, který do schránky dítě vloží, ale kamera nezabírá, a on tedy zůstává v anonymitě. Policisté po lidech, kteří dítě do schránky odložili, nepátrají. Dítě totiž není ohroženo na zdraví ani na životě, takže nejde o trestný čin.