Michael Schumacher

Michael Schumacher Zdroj: Profimedia.cz

Schumacher je stále v kritickém stavu a bojuje o život

Sedminásobný mistr světa formule 1 Michael Schumacher je po nedělní nehodě na lyžích stále v kritickém stavu a bojuje o život. Oznámilo to vedení nemocnice v Grenoblu, kde čtyřiačtyřicetiletý Němec leží v umělém spánku s těžkým poraněním hlavy. Schumacher má otok mozku, o dalším možném vývoji jeho zdravotního stavu lékaři nechtějí hovořit.

"Je v umělém spánku. Snažíme se redukovat otok mozku a snížit tlak mezi mozkem a lebkou. Byl jednou operován, zákrok proběhl bez větších problémů. Jeho stav není stabilizovaný, je kritický," uvedl na tiskové konferenci Jean-Francois Payen, jeden z lékařů nemocnice v Grenoblu. Další operace v současnosti plánovány nejsou.

Do dalších prognóz se doktoři nechtěli pouštět. "Soustředíme se pouze na jeho aktuální stav, bereme to hodinu po hodině. Snažíme se získat čas," řekl lékař.

Doktoři udržují Schumacherovu tělesnou teplotu v rozmezí 34-35 stupňů Celsia, aby byl mozek vystaven co nejméně vnějším vlivům. Díky tomu bude moci být mozek lépe zásobován kyslíkem.

Na univerzitní kliniku do Grenoblu byl Schumacher v neděli převezen poté, co se ráno v Méribelu zranil během lyžování se svým dvanáctiletým synem. Při nehodě, k níž došlo zhruba 20 metrů od upravené sjezdovky, se uhodil hlavou do kamene a život mu zachránila přilba. "Bez helmy by to ani do nemocnice nezvládl," potvrdil lékař a dodal, že k nárazu muselo dojít ve vysoké rychlosti.

Po nehodě byl Schumacher sice při vědomí, nicméně reagoval zmateně. "Nebyl schopen odpovídat na otázky a nevykazoval normální reakce," řekli lékaři. Původně francouzské úřady hovořily o relativně lehčím zranění, nicméně do nemocnice v Grenoblu už byl Schumacher dopraven s poškozením mozku a v kómatu a musel se urychleně podrobit operaci.